Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo svaka treća riba koja se prodaje na europskom tržištu nije ono što piše na deklaracijama. Istraživanje laboratorija u Hamburgu pokazuje kako se jeftinija riba koristi kao zamjena, ali na etiketama ni riječi o tome.


Europljani ne znaju kakvu ribu jedu, pokazuje novo istraživanje koje je objavio Bibisi. Četvrtina do trećina ribe i ribljih proizvoda u Europi nije ustvari ono što piše da jest. Jeftinija riba prodaje se kao skuplja, ali to nije označeno na proizvodu.

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

'Cijena ribe raste na svjetskom tržištu jer su ulovne kvote smanjene. Zbog toga industrija nalazi nove načine kako smanjiti troškove i zadržati proizvode što jeftinijima', kazao je Ralf Teichelman, Rogacki delikatese.

Znalci savjetuju kupnju u lokalnim ribarnicama. 'Uvijek se svede na jedno: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino', dodao je Teichelmann.

>> U 11 uzorkovanih proizvoda iz šest trgovačkih lanaca nema konjetine

U prilog rezultatima laboratorija u Hamburgu idu i nalazi neprofitne američke organizacije koja je također istraživala tržište ribe. Prema njihovim rezultatima mnogo se puta riba iz uzgoja prodaje kao ona ulovljena u prirodnom okruženju.

'Postoje razlozi za zabrinutost, i zdravstveni i gospodarski. Ako skupo plaćate za ribu iz prirodnog okruženja i dobivate ribu iz uzgoja, oštećeni ste i mnogi su kupci zabrinuti. Kada jedete bijelu tunu, ustvari vam daju ribu koja sadrži veće količine purgativnih ulja', kazala je Kimberly Warner, znanstvenica u Oceani.

Nedavno je Europu potresla afera s mesom koje je bilo označeno kao govedina, a zapravo se prodavala konjetina. Britanski znanstvenici kažu da se često događa da se i umjesto bakalara prodaje jeftinija kolja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook