Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon afere s konjetinom

Neispravne i lažne deklaracije na ribi i ribljim prerađevinama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svaka treća riba koja se prodaje na europskom tržištu nije ono što piše na deklaracijama. Istraživanje laboratorija u Hamburgu pokazuje kako se jeftinija riba koristi kao zamjena, ali na etiketama ni riječi o tome.

Europljani ne znaju kakvu ribu jedu, pokazuje novo istraživanje koje je objavio Bibisi. Četvrtina do trećina ribe i ribljih proizvoda u Europi nije ustvari ono što piše da jest. Jeftinija riba prodaje se kao skuplja, ali to nije označeno na proizvodu.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe

'Cijena ribe raste na svjetskom tržištu jer su ulovne kvote smanjene. Zbog toga industrija nalazi nove načine kako smanjiti troškove i zadržati proizvode što jeftinijima', kazao je Ralf Teichelman, Rogacki delikatese.

Znalci savjetuju kupnju u lokalnim ribarnicama. 'Uvijek se svede na jedno: nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino', dodao je Teichelmann.

>> U 11 uzorkovanih proizvoda iz šest trgovačkih lanaca nema konjetine

U prilog rezultatima laboratorija u Hamburgu idu i nalazi neprofitne američke organizacije koja je također istraživala tržište ribe. Prema njihovim rezultatima mnogo se puta riba iz uzgoja prodaje kao ona ulovljena u prirodnom okruženju.

'Postoje razlozi za zabrinutost, i zdravstveni i gospodarski. Ako skupo plaćate za ribu iz prirodnog okruženja i dobivate ribu iz uzgoja, oštećeni ste i mnogi su kupci zabrinuti. Kada jedete bijelu tunu, ustvari vam daju ribu koja sadrži veće količine purgativnih ulja', kazala je Kimberly Warner, znanstvenica u Oceani.

Nedavno je Europu potresla afera s mesom koje je bilo označeno kao govedina, a zapravo se prodavala konjetina. Britanski znanstvenici kažu da se često događa da se i umjesto bakalara prodaje jeftinija kolja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene