Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nedjeljni lokalni izbori prvi test za mađarsku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva tjedna nakon izbijanja prosvjeda protiv premijera Ferenca Gyurcsanyja zbog njegova tajnog priznanja da je prije parlamentarnih izbora prevario birače, Mađari u nedjelju opet biraju. No lokalni izbori, unatoč političkoj krizi ne bi trebali donijeti promjenu središnje vlasti, ocjenjuju analitičari.

Ipak, takvo mišljenje ne dijeli i glavna oporbena stranka desnog centra, Fidesz, koja aferu u protivničkom taboru socijalista nastoji upisati sebi u korist.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

"Politička i moralna potpora Gyurcsanyjevoj vladi čini se isparava, a možda je već i isparila", rekao je prvi čovjek Fidesza Viktor Orban za privatnu televiziju Duna.

Neki analitičari procjenjuju da je prosvjede orkestrirao upravo
Fidesz, koji je u predizbornim anketama 1. rujna dobivao 34 posto glasova, dok su socijalisti dobivali oko 23 posto.

Fidesz je nedjeljne lokalne izbore već opisao kao izjašnjavanje birača o vladinoj politici smanjenja proračuna koju je Gyurcsany uveo nakon reizbora kako bi smanjio proračunski deficit od 10,1 posto BDP-a, najveći u Europskoj uniji.

Oporbeni Fidesz drži da bi se, uspije li on izboriti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove izbore.

Analitičari, međutim, predviđaju da će Fidesz vjerojatno osvojiti sela, no osim u slučaju da socijalisti izgube njihova gradska uporišta ili da njihovi partneri Savez slobodnih Demokrata izgube grad Budimpeštu, učinak lokalnih izbora bit će ravan ništici. 

Fidesz trenutno drži tek 5 od 23 urbanih županija.

Za gradonačelnika Budimpešte natječe se pet kandidata i baš je prijestolnica glavni ulog za Fidesz koji želi istisnuti gradonačelnika Budimpešte Gabora Demszkyija, koji je na vlasti još od prvih demokratskih izbora 1990.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene