Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva tjedna nakon izbijanja prosvjeda protiv premijera Ferenca Gyurcsanyja zbog njegova tajnog priznanja da je prije parlamentarnih izbora prevario birače, Mađari u nedjelju opet biraju. No lokalni izbori, unatoč političkoj krizi ne bi trebali donijeti promjenu središnje vlasti, ocjenjuju analitičari.


Ipak, takvo mišljenje ne dijeli i glavna oporbena stranka desnog centra, Fidesz, koja aferu u protivničkom taboru socijalista nastoji upisati sebi u korist.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji Susjedi od sutra počinju popuštati mjere, objavili i tko će moći u unutrašnje prostore kafića. Dobre vijesti stižu i iz Mađarske Koronavirus u svijetu - 3 Crni rekord kod susjeda: U 24 sata od korone preminulo 302 oboljelih, na respiratorima gotovo 1500 osoba

"Politička i moralna potpora Gyurcsanyjevoj vladi čini se isparava, a možda je već i isparila", rekao je prvi čovjek Fidesza Viktor Orban za privatnu televiziju Duna.

Neki analitičari procjenjuju da je prosvjede orkestrirao upravo
Fidesz, koji je u predizbornim anketama 1. rujna dobivao 34 posto glasova, dok su socijalisti dobivali oko 23 posto.

Fidesz je nedjeljne lokalne izbore već opisao kao izjašnjavanje birača o vladinoj politici smanjenja proračuna koju je Gyurcsany uveo nakon reizbora kako bi smanjio proračunski deficit od 10,1 posto BDP-a, najveći u Europskoj uniji.

Oporbeni Fidesz drži da bi se, uspije li on izboriti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove izbore.

Analitičari, međutim, predviđaju da će Fidesz vjerojatno osvojiti sela, no osim u slučaju da socijalisti izgube njihova gradska uporišta ili da njihovi partneri Savez slobodnih Demokrata izgube grad Budimpeštu, učinak lokalnih izbora bit će ravan ništici. 

Fidesz trenutno drži tek 5 od 23 urbanih županija.

Za gradonačelnika Budimpešte natječe se pet kandidata i baš je prijestolnica glavni ulog za Fidesz koji želi istisnuti gradonačelnika Budimpešte Gabora Demszkyija, koji je na vlasti još od prvih demokratskih izbora 1990.