Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ovo je tektonski poremećaj za Albance na Kosovu', kazao je profesor Hakif Bajrami za prištinske medije.


Kosovska tajna služba u parlamentu je iznijela podatak da je Kosovo napustilo 50 tisuća Albanaca. Neki pak mediji pišu da je od kolovoza 2014. do danas Kosovo ostalo bez 100 tisuća stanovnika.

Vezani članci Aleksandar Vulin Vulin protiv ulaska Kosova u NATO: "To bi otvorilo mogućnost da bombardiraju Srbiju" Slika nije dostupna 'Tužit ćemo Srbiju za genocid i tražiti ratnu odštetu'

Kosovo je posljednja dva mjeseca napustilo između 50 i 120 tisuća Albanaca, a prištinski povjesničari kažu da se to 'ne pamti još od perioda Osmanlija', piše Telegraf.

I dok se u Beogradu više prati što se događa a manje se govori o razlozima, kosovski povjesničari kažu da se sada Kosovo 'nemilosrdno prazni što ukupnu situaciju čini alarmantnom i s nesagledivim posljedicama'.

Profesor Hakif Bajrami strahuje da iza ovakvog masovnog odlazaka Albanaca stoji neki tajni dogovor svjetskih moćnika. Pozvao je nadležne da zaustave egzodus.

'Ovo je tektonski poremećaj za Albance na Kosovu', kazao je za prištinske medije.

FOTO Albanci bježe s Kosova - Puni autobusi iz Prištine idu za Suboticu

Kosovska tajna služba u parlamentu je iznijela podatak da je Kosovo napustilo 50 tisuća Albanaca. Neki pak mediji pišu da je od kolovoza 2014. do danas Kosovo ostalo bez 100 tisuća stanovnika. Među onima koji odlaze s Kosova najviše je Albanaca, ali ima i Roma i Egipćana.

Stručnjaci smatraju da je ovako masovni odlazak višegodišnja posljedica nezaposlenosti te procesa privatizacije koji nije donio nova radna mjesta.

Prema nekim podacima, 18 posto stanovnika Kosova živi u ekstremnom siromaštvu sa 90 centi na dan dok njih 27 posto ima dnevno 1,40 eura. Nezaposleno je 60 posto radno sposobnog stanovništva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju