Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve na kolodvoru

FOTO Albanci bježe s Kosova - Puni autobusi iz Prištine idu za Suboticu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi cilj Albanaca su Subotica ili Beograd iz koji se prebacuju u Mađarsku ili neku drugu zemlju EU.

Više stotina Albanaca autobusima i taksijima svakodnevno posljednjih tjedana s Kosova pristižu u Suboticu, na sjeveru Vojvodine, u namjeri da se ilegalnim prelaskom srpsko-mađarske granice domognu zemalja Europske unije, prenose u petak vojvođanski mediji, dok srbijanski ministar unutarnjih poslova navodi da je u posljednja dva dana srbijanska policija zaustavila blizu 300 kosovskih Albanaca u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Prištini pozvali na akciju Užas u susjedstvu: Petorica silovala djevojčicu usred bijela dana, tisuće ljudi prosvjeduju na ulicama Mama's - 1 Miran prosvjed Maštovit odgovor na crveno svjetlo iz EU-a: Vlasnik restorana u Prištini uveo vize veleposlanicima Unije

"Policija je zaustavila 290 osoba koje su pokušale prijeći granicu Srbije i Mađarske kako bi ilegalno došli do zemalja Europske unije", izjavio je u petak ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je dodao da su kosovski Albanci u posljednje vrijeme uputili srbijanskim vlastima 60.000 zahtjeva za izdavanjem srbijanske putovnice.

Stanovnici Kosova, kojih je 1,8 milijuna, za ulazak u zemlje EU još uvijek trebaju vizu, dok srbijanski građani mogu slobodno putovati u većinu od 28 zemalja Unije.

Mađarska policija objavila je u međuvremenu da je samo u siječnju ove godine oko 10.000 Albanaca ilegalno pokušalo ući na teritorij ove zemlje, no, kako prenose mediji, to je samo 20 posto ukupnoga broja imigranata koji se preko šume, njiva i kanala pokušavaju dokopati zapadnih zemalja.

Kaos na Kosovu: Policija suzavcem opalila po prosvjednicima, 80 ozlijeđenih

Načelnik mađarskog pograničnog mjesta Asothalom zatražio je da se podigne ograda radi "zaštite" od ilegalnih imigranata koji granicu prelaze u blizini toga naselja, odakle ih policija autobusima i kamionima odvozi u susjedni grad Szeged radi smještaja.

Velika većina imigranata je stara između 20 i 30 godina, ali nisu rijetke čitave obitelji, s kojima su i mala djeca stara svega nekoliko tjedana.

Oni bježe s Kosova zbog siromaštva i očajnih uvjeta za život. U Mađarsku idu jer su tamo unutar šengenske zone, gdje im putovanje bez putovnice omogućava lakši ulazak u "obećanu" Njemačku, piše list "Blic".

Mađarske vlasti su priopćile da su samo od početka ove godine zaprimile skoro 13.000 zahtjeva za azil, u odnosu na 43.000 koliko je bilo ukupno u 2014. godini.

Vojvođanski mediji prenose da iz Prištine i drugih kosovskih gradova svaki dan polazi veliki broj autobusa punih imigranata i procjenjuju da za posljednjih nekoliko mjeseci Kosovo napustilo oko 50.000 ljudi.

Po dolasku u Suboticu, koja je najbliži vojvođanski grad susjednoj Mađarskoj, odlaze do granice gdje je samostalno ili uz pomoć vodiča ilegalno prelaze. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene