Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani na ulicama

Ne nazire se kraj krize u Francuskoj: Glasa se o padu vlade, prosvjednici blokiraju promet

Francuska vlada danas će se suočiti s dva glasovanja o nepovjerenju do kojih je došlo zbog velikih prosvjeda, štrajkova i cestovnih blokada izazvanih odlukom da se dob umirovljenja poveća bez da je na to pristala parlamentarna većina.

Francuski parlament će danas popodne dva puta glasovati o nepovjerenju vladi nakon što je najava predsjednika Emmanuela Macrona o povećanju dobi umirovljenja izazvala val prosvjeda, štrajkova i blokada cesta.

U nekim dijelovima Francuske i danas je blokiran promet. U Parizu, gdje se zbog štrajka već nakupila velika količina smeća, opet su prosvjedovali komunalni radnici.

Macron je prošlog tjedna – zbog straha da odluka neće dobiti dovoljan broj glasova – zaobišao parlament te donio odluku da se u mirovinu ide sa 64, a ne 62 godine. Naime, njegova je centristička stranka na prošlim parlamentarnim izborima izgubila apsolutno večinu.

Pročitajte i ovo Neredi u Parizu - 9 Opsadno stanje Kaos na ulicama, palež i sukobi s policijom. Hrvati u Parizu: "Prosvjedima se ne vidi ni kraj ni rješenje"

Rušenje vlade stoga ostaje "jedini način da se zaustavi društvena i politička kriza", rekao je Charles de Courson, najdugovječniji francuski zastupnik i član male oporbene stranke Liot, koja je podnijela jedan od dva zahtjeva za glasanje o nepovjerenju.

"Ako nastavimo ovako, nitko neće ništa kontrolirati. To nam govore vođe sindikata: da stvari postaju sve radikalnije", rekao je.

Drugi zahtjev za glasanje o nepovjerenju podnijela je i stranka Nacionalno okupljanje, čija je osnivačica Marine Le Pen.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 3 Prosvjedi diljem Francuske Više od 200 ljudi završilo iza rešetaka: Neredi u centru Pariza

Većina analitičara, izvijestio je Guardian, smatra da će vlada preživjeti oba glasanja budući da je za prolaz potrebna apsolutna većina od 287 zastupnika. To znači da će uspjeh djelomično ovisiti i o potpori velikog broja zakonodavaca iz desne stranke Republikanci, a vođa te stranke Éric Ciotti već je rekao da bi pad vlade značio "kaos" u Francuskoj.

Ako vlada preživi glasanja, Macronov prijedlog mogao bi ubrzo postati zakonom. U suprotnom će francuski predsjednik moći imenovati novu vladu i premijer ili raspustiti parlament i raspisati nove izbore. Druga se opcija ne čini vjerojatnom jer je nedavna anketa pokazala da njegovo djelovanje odobrava samo 28 posto građana, najmanje od velikih prosvjeda žutih prsluka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene