Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme

Cure detalji najnovijeg izvješća! NATO u opasnoj utrci s vremenom: "Velika prijetnja zemljama saveza"

Ratni brodovi NATO-a
Ratni brodovi NATO-a Foto: Afp
Dužnosnici NATO saveza u utrci su s vremenom. Moraju sustići Rusiju, unatoč katastrofalnom ratu Moskve u Ukrajini, upozorava se u najnovijem njemačkom izvješću.

NATO mora biti sposoban za vođenje velikog rata s Rusijom u roku od pet do devet godina kako bi uskratio Moskvi bilo kakvu mogućnost da proširi svoj rat protiv Ukrajine na konfrontaciju sa zapadnim vojnim savezom, upozorava se u najnovijem njemačkom izvješću, prenosi Newsweek

NATO mora sustići Rusiju, unatoč katastrofalnom ratu Moskve u Ukrajini, prema prijedlogu koji je objavio think-tank Njemačkog vijeća za vanjske odnose (DGAP) ranije ovog mjeseca. Rusija, kako navode autori izvješća Christian Mölling i Torben Schütz, predstavlja najveću i najhitniju prijetnju zemljama NATO-a. 

Savez u utrci s vremenom

Savez je, kako stoji u izvješću, u utrci s vremenom.

"Kada prestanu intenzivne borbe u Ukrajini, režimu u Moskvi možda će trebati samo šest do deset godina da rekonstruira svoje oružane snage. Unutar tog vremenskog okvira Njemačka i NATO moraju omogućiti svojim oružanim snagama odvraćanje i ako je potrebno, borbu protiv Rusije. Tek će tada biti u poziciji da smanje rizik od ponovnog izbijanja rata u Europi."

Pročitajte i ovo Bura na riječkom području zimski uvjeti FOTO Za velik dio Hrvatske upaljen meteoalarm: Snijeg na Zavižanu, temperature padaju

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi najviši dužnosnici u više su navrata svoju invaziju na Ukrajinu opisali kao rat protiv kolektivnog Zapada. 

Iako se NATO širi prema ruskim granicama i uz pomoć Europske unije sužava strateške opcije Moskve, obje strane izgledaju predane opciji hladnog, a ne vrućeg rata. 

"Oni ne misle da se radi o ratu protiv NATO-a", kaže Oleg Ignjatov, viši analitičar krizne skupine za Rusiju. 

Putin ne pokazuje znakove odustajanja

Rusija dosad nije uspjela ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini. Ono što je trebala biti munjevita operacija koja demonstrira nemilosrdnost i stratešku nadmoć Moskve, rezultiralo je ratom sa stotinama tisuća ruskih žrtava, a Kremlj je izoliran ekonomski i politički.

Ruska mornarica pretrpjela je teške gubitke u svojoj crnomorskoj floti, ali baltička, pacifička i sjeverna flota i dalje su spremne za upotrebu. 

Oni koji su preživjeli pokolj na ukrajinskim ratištima pokazat će se vrijednima za ruske snage koje se obnavljaju. Andrus Merilo, zapovjednik 1. estonske brigade, rekao je za Newsweek ranije ove godine da će budući zapovjednici ruskih bataljuna i brigada biti iskusniji. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić Puno bisera VIDEO Od penetracije do urme! Pogledajte sramotni gaf beogradskog gradonačelnika: "Kako se oni zovu?"

Putin ne pokazuje znakove odustajanja vezano za rat u Ukrajini, a dva desetljeća njegove autoritarne vladavine ostavila su malo legitimne političke opozicije unutar ruskih granica. Sankcije u međuvremenu nisu uspjele urušiti rusko gospodarstvo.

Ukrajinu i njezine zapadne partnere čeka dug rat 

Ukrajinu i njezine zapadne partnere čeka dugi rat, a prema autorima izvješća GDAP-a rad na pripremama za sljedeći trebao bi početi sada.

"NATO mora dovršiti vlastito repozicioniranje najmanje godinu dana prije nego što Rusija dosegne ratnu sposobnost. S obzirom na rusko vrijeme rekonstitucije , NATO stoga mora postići ratnu sposobnost u roku od pet do devet godina kako bi mogao odvratiti Rusiju od ulaska u rat.

Brzina je od ključne važnosti, navodi se u izvješću i sugerira da je odvraćanje ključ ruskog strateškog razmišljanja. "Bilo kakve trupe ili sustavi koje zemlje NATO-a rasporede samo kratko vrijeme prije nego što Rusija obnovi snage, neće utjecati na razmišljanja Rusije", tvrde autori. "Rusija bi mogla podcijeniti borbenu spremnost NATO-a i doći u iskušenje da započne rat."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene