Obavijesti Video Pretražite Navigacija
spremni braniti teritorij

NATO o detaljima pada drona u Zagrebu: "Bio je nenaoružan i ponestalo mu je goriva. Nastavlja se istraga s našim partnerima"

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 20. dan, a prošloga tjedna u Zagrebu je pala besposadna letjelica koja je došla s područja Ukrajine. NATO na to gotovo da i nije reagirao.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, održao je konferenciju za medije o ratu u Ukrajini, ali i nedavnom padu besposadne letjelice u Zagrebu. Također, izvanredni sastanak ministara obrane NATO-a održat će se u srijedu, 16. ožujka.

Pad drona u Zagrebu

"Indikacije koje imamo o padu letjelice u Hrvatskoj su da nije bilo vojnog napada. To je dokaz povećane vojne aktivnosti i mogućnosti nenadanih incidenata koji bi mogli biti iznimno opasni", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Nekoliko puta je ponovio da će Savez reagirati ako to bude potrebno. "Reagirat ćemo ako bude potrebno, a moramo imati i komunikaciju s Rusima da se incidenti ne pretvore u opasne situacije. Zato pojačavamo svoju prisutnost. Zbog sve veće količine letjelica u zračnom prostoru postoji mogućnost za nesreće", objasnio je.

Dodao je i da je budnost NATO-a važna da se takvi incidenti više ne ponove. Rekao je da je to bila nesreća te da je dron bio nenaoružan. Dron je ostao bez goriva i nije bio na kursu. Istraga se nastavlja.

"Razgovarao sam s Plenkovićem, surađujemo, ali preliminarna istraga pokazuje da je to bila naoružana letjelica i da joj je ponestalo goriva te da se zato srušila u Zagrebu. Imat ćemo točnije činjenice uskoro, ovo su činjenice koje do sada imamo. Važno je znati da saveznici razmjenjuju informacije. Putanju drona je pratio NATO-ov sustav protuzračne i proturaketne obrane. No, moraju još svi saveznici razmijeniti informacije pa ćemo znati više", naveo je.

Putin mora zaustaviti rat

"Putina brutalna invazija izaziva smrt i uništenje svaki dan. To je šokiralo svijet. Tijekom nekoliko mjeseci otkrili smo rusku mrežu laži", rekao je te dodao i da su Rusi tvrdili da neće napasti Ukrajinu, a ipak su to učinili. Kao što su rekli da neće ubijati civili, a ipak to čine. 

"Zabrinuti smo da Rusija koristi kemijsko oružje. Svaka uporaba kemijskog oružja bit će smatrana kršenjem međunarodnog prava. Rusija je potpisnica te konvencije. Pozivamo ih da ne koriste kemijsko oružje i da povuku sve snage. Svaka uporaba kemijskog oružja je neprihvatljiva", kazao je Stoltenberg.

"Rusija koristi novi tip projektila koji krši sporazum. Već nekoliko godina, mi smo jasno rekli da nećemo raditi ono što i Rusija. Nemamo planove koristiti nuklearno oružje srednjeg dometa u Europi", naveo je.

Rat osuđuju ljudi diljem svijeta, a Rusiji svakih nekoliko dana izriču se nove sankcije. "Cijeli svijet osudio je ovaj besmisleni rat. NATO i EU su uveli sankcije Rusiji bez presedana. Godinama su NATO saveznici educirali ukrajinske vojnike od kojih se mnogi sada bore na prvim crtama."

Cilj NATO-a je pomoći saveznicima, potvrdio je. "Aktivirali smo obrambene planove i po prvi put smo uveli naše snage za brzo djelovanje. Na stotine tisuća pripadnika vojnih snaga diljem je Saveza, 100.000 američkih savezničkih snaga je u Europskoj uniji i mnogi su na istočnim granicama. SAD je rasporedio snage i u Poljskoj. Sve to šalje poruku da napad na jednu članicu saveza izazvat će reakciju cijelog Saveza", objasnio je.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović ZA DNEVNIK NOVE TV Stručnjak o NATO-u i ratu u Ukrajini: "Nažalost, vidim veliku volju ruske strane. Ruska vojska će ići do kraja, do nekog završetka koji je naredio Putin"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "DOŠLO JE DO EKSPLOZIJE" Plenković: "Točno je, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Francuska će nam pomoći u kontroli zračnog prostora"

Vojna prisutnost na istočnim granicama je pojačana, a ako Rusija napadne jednu članicu Saveza - države članice odgovorit će kolektivno. "Glavna odgovornost NATO-a je štititi sve saveznike. Pojačali smo prisutnost na istočnim granicama Saveza i šaljemo veće kapacitete. Napad na jednu članicu izazvat će odgovor svih članica i spremni smo braniti svaki pedalj teritorija NATO-a", rekao je.

Upitan je ima li NATO dokaze da Kina pomaže Rusiji. "Kina bi se trebala pridružiti ostatku svijeta. Svaka pomoć Rusiji pomogla bi im da nastave ovaj rat koji uzrokuje smrt, patnju i velike razmjere uništenja", dodao je.

"Putin može rat zaustaviti istog trena", rekao je.

Kako protječe 20. dan rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene