Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planiraju se putovanja

Znanstvenici najavili proučavanje planeta čije tajne tek treba otkriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako daleko od stvarnosti, NASA razvija ozbiljne planove za letove koji bi pomogli u istraživanju Urana i Neptuna u budućnosti.

Čujemo puno o Marsu, Jupiteru i Saturnu, a to je zato što imamo izuzetno napredan 'hardver' koji lebdi oko njih i u nekim slučajevima, krstari po površini tih planeta. Planeti koji su dalje od Sunca ne dobivaju jednaku pažnju, ali uskoro bi mogli, budući da NASA trenutačno planira misije koje će nam pružiti bolji uvid u karakteristike Urana nego što smo ikada imali.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

Misije koje su još samo u fazi teorija i planiranja, koje bi omogućile letjelicama da dosegnu Uran i Neptun, bile bi od ogromnog znanstvenog značaja. Glavna ideja bi bila odrediti sastave samih planeta i njihove atmosfere i naravno napraviti fantastične fotografije. Znanstvenici se nadaju da će moći proučavati vremenske uvjete na planetima te klimu općenito, prenosi BGR.

Uran i Neptun kriju mnoge tajne koje tek treba otkriti, a planirana putovanja do i na njih bi uključivala oblijetanja i slanje atmosferske sonde za prikupljanje plinova i otkrivanje elemenata. 

Ovakve misije su još daleko od realnosti zbog financija i vremena koje bi bilo potrebno da se uspješno provedu. Iz NASA-e tvrde da bi u rasponu od 2030. do 2036. godine putovanje do Urana moglo biti izvedivo, a misija za Neptun bi trebala početi prije 2030. ili nakon 2040. godine zbog tempiranja s gravitacijskim promjenama oko Jupitera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene