Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Gospodarenje otpadom''

NASA daje 30.000 dolara za dobru ideju: Evo što trebate učiniti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ići na WC u bestežinskom stanju može biti pomalo zahtjevan zadatak - i NASA treba vašu pomoć kako bi olakšala život astronautima.

Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali ne možemo se odreći tjelesnih funkcija, bez obzira o kome se radi. Tako je vodeća svjetska agencija za istraživanje svemira ponudila nagradu od 30.000 dolara onome tko ponudi najinovativnije rješenje za "svemirski izmet''.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Ivana Petrović nagrada Zlatni Studio Ivana Petrović najbolja je televizijska novinarka: "Sinonim za znanje, profesionalnost, iskustvo"

''Problem'' je, kada ste u svemirskoj letjelici, komprimiran u svemirsko odijelo. Bez WC-a na vidiku i okruženi drugim astronautima, može biti pomalo teško ''olakšati se''.

"Ovo je važan problem koji moramo riješiti za buduće misije", rekao je NASA-in astronaut Richard Mastrachhio u videosnimci koja objašnjava važnost ovog izazova.

NASA nije poslala astronaute izvan niske Zemljine orbite od misije Apollo, ali sada planira pothvat u mjesečevu orbitu i daleko izvan nje, pa astronaute treba osposobiti da žive u zaštitnom svemirskom odijelu i po nekoliko dana uzastopce - što je dovelo do toga da se ozbiljno moraju pozabaviti odlaganjem ''otpada''.

Izumitelji imaju rok do 20. prosinca da dostave ideje i nacrte za hands-free ''sustav odlaganja'' za razdoblje od najviše 6 dana. Trenutno rješenje je nošenje pelena.

Izumitelji imaju rok do 20. prosinca dostaviti nacrte za personaliziran sustav koji će obraditi sve, hands-free, za razdoblje od najviše šest dana.

"Međutim, pelena je samo vrlo privremeno rješenje i ne pruža zdravu/zaštitnu opciju duže od jednog dana", kažu na web-stranici.

Astronautima je potrebno rješenje za ovaj problem i to duže od jednog ili dva dana.

Primjerice, ranije ovog mjeseca dva muškarca i jedna žena koji su ušli u rusku svemirsku kapsulu Sojuz morali su čekati između lansiranja u Kazahstanu i dolaska na Međunarodnu svemirsku postaju prije nego su mogli koristiti WC.

No, na budućim misijama s odredištima poput asteroida ili Marsa NASA pretpostavlja da bi moglo potrajati i do 144 sati, tj. šest dana, da bi došlo do WC-a.

Odijela će osigurati prijeko potreban ''krizni plan'' za astronaute kada putuju do svemirske postaje ili natrag na Zemlju za što će im trebati duže vrijeme. U hitnim situacijama, astronauti se moraju zakopčati u prostrano narančasto svemirsko odijelo, u potpunosti pod tlakom, zajedno s kacigom i rukavicama.

"Dok je zapečaćeno, astronautu je nemoguće pristupiti vlastitom tijelu, pa i počešati se po nosu'', kažu iz NASA-e.

I naravno, problem je u tome što u bestežinskom stanju tekućine idu gore i ostaju na površini, a krute stvari lebde u zraku.

"Ne želite da bilo koja od tih tekućina i krutih tvari zaglavi na vašem tijelu 6 dana'', kažu u NASA-i te podsjećaju kako i bebe lako mogu dobiti pelenski osip.

Trenutno, dok su na Međunarodnoj svemirskoj postaji, astronauti koriste WC koji ima vakuum i cijevi putem kojih se ''evakuiraju'' fekalije. Za mokrenje koriste nešto poput lijevka prikačenog za hlače koji se može prilagoditi za sjedeći ili stajaći položaj, a koristi zrak kako bi se odstranio urin.

Dakle, ako osmislite rješenje kako se riješiti ''problema'' u svemiru i treba vam neka dodatna gotovina imate još 20-ak dana da se uključite u natjecanje. NASA će odabrati tri pobjednička koncepta, a cilj je da ih se testira u roku od godinu dana i potpuno implementira u roku od tri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene