Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ići na WC u bestežinskom stanju može biti pomalo zahtjevan zadatak - i NASA treba vašu pomoć kako bi olakšala život astronautima.


Možemo poslati čovjeka na Mjesec, ali ne možemo se odreći tjelesnih funkcija, bez obzira o kome se radi. Tako je vodeća svjetska agencija za istraživanje svemira ponudila nagradu od 30.000 dolara onome tko ponudi najinovativnije rješenje za "svemirski izmet''.

Vezani članci YourBoyMoyo Influencer se odbija kupati u Jadranu nakon neugodnog iskustva koje je podijelio s milijunima obožavatelja Listić/Ilustracija Javio se dobitnik s Raba težak šest milijuna kuna, jako ga muči jedna stvar:" Možemo li listić..."

''Problem'' je, kada ste u svemirskoj letjelici, komprimiran u svemirsko odijelo. Bez WC-a na vidiku i okruženi drugim astronautima, može biti pomalo teško ''olakšati se''.

"Ovo je važan problem koji moramo riješiti za buduće misije", rekao je NASA-in astronaut Richard Mastrachhio u videosnimci koja objašnjava važnost ovog izazova.

NASA nije poslala astronaute izvan niske Zemljine orbite od misije Apollo, ali sada planira pothvat u mjesečevu orbitu i daleko izvan nje, pa astronaute treba osposobiti da žive u zaštitnom svemirskom odijelu i po nekoliko dana uzastopce - što je dovelo do toga da se ozbiljno moraju pozabaviti odlaganjem ''otpada''.

Izumitelji imaju rok do 20. prosinca da dostave ideje i nacrte za hands-free ''sustav odlaganja'' za razdoblje od najviše 6 dana. Trenutno rješenje je nošenje pelena.

Izumitelji imaju rok do 20. prosinca dostaviti nacrte za personaliziran sustav koji će obraditi sve, hands-free, za razdoblje od najviše šest dana.

"Međutim, pelena je samo vrlo privremeno rješenje i ne pruža zdravu/zaštitnu opciju duže od jednog dana", kažu na web-stranici.

Astronautima je potrebno rješenje za ovaj problem i to duže od jednog ili dva dana.

Primjerice, ranije ovog mjeseca dva muškarca i jedna žena koji su ušli u rusku svemirsku kapsulu Sojuz morali su čekati između lansiranja u Kazahstanu i dolaska na Međunarodnu svemirsku postaju prije nego su mogli koristiti WC.

No, na budućim misijama s odredištima poput asteroida ili Marsa NASA pretpostavlja da bi moglo potrajati i do 144 sati, tj. šest dana, da bi došlo do WC-a.

Odijela će osigurati prijeko potreban ''krizni plan'' za astronaute kada putuju do svemirske postaje ili natrag na Zemlju za što će im trebati duže vrijeme. U hitnim situacijama, astronauti se moraju zakopčati u prostrano narančasto svemirsko odijelo, u potpunosti pod tlakom, zajedno s kacigom i rukavicama.

"Dok je zapečaćeno, astronautu je nemoguće pristupiti vlastitom tijelu, pa i počešati se po nosu'', kažu iz NASA-e.

I naravno, problem je u tome što u bestežinskom stanju tekućine idu gore i ostaju na površini, a krute stvari lebde u zraku.

"Ne želite da bilo koja od tih tekućina i krutih tvari zaglavi na vašem tijelu 6 dana'', kažu u NASA-i te podsjećaju kako i bebe lako mogu dobiti pelenski osip.

Trenutno, dok su na Međunarodnoj svemirskoj postaji, astronauti koriste WC koji ima vakuum i cijevi putem kojih se ''evakuiraju'' fekalije. Za mokrenje koriste nešto poput lijevka prikačenog za hlače koji se može prilagoditi za sjedeći ili stajaći položaj, a koristi zrak kako bi se odstranio urin.

Dakle, ako osmislite rješenje kako se riješiti ''problema'' u svemiru i treba vam neka dodatna gotovina imate još 20-ak dana da se uključite u natjecanje. NASA će odabrati tri pobjednička koncepta, a cilj je da ih se testira u roku od godinu dana i potpuno implementira u roku od tri godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju