Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Raznio sam Kremlj'

Napoleonovo pismo prodano za 1,35 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šifrirano pismo u kojemu Napoleon obznanjuje svoju namjeru da razori Kremlj prodano je za 187.500 eura (1,35 milijuna kuna) na dražbi organiziranoj u nedjelju u Fontainebleauu, blizu Pariza.

Šifrirano pismo procijenjeno na 10.000 do 15.000 eura pobudilo je veliko zanimanje međunarodnih ljubitelja dražbi, među kojima je bio velik broj Rusa, ali ga je na koncu kupio Muzej pisama i rukopisa iz Pariza. 'Raznio sam Kremlj 22. u tri sata ujutro', napisao je unaprijed Napoleon Bonaparte u tom u cijelosti šifriranom pismu s datumom od 20. listopada 1812., usred vojnog pohoda na Rusiju.

Pismo na kojemu je stajao potpis 'nap' i upućeno njegovu ministru vanjskih poslova Hugues-Bernardu Maretu sastavljeno je pošto se car iz razrušene Moskve povukao u okolicu grada. U svom pismu traži od ministra da pribavi hranu i konje jer je sibirska hladnoća okovala Moskvu. 'Konjica mi je uništena, puno konja ugiba', piše.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

>> 'Raznesite Kremlj': Prodaje se Napoleonovo 'naređenje'

Napoleonovu naredbu o razaranju Kremlja izvršit će maršal Mortier koji će raznijeti tornjeve palače, ali će oni ubrzo biti obnovljeni upravo onakvi kakvi su bili. No najvišu cijenu na dražbi postigao je ipak jedan drugi dokument, rukopis koji je Napoleon diktirao na Svetoj Heleni. Procijenjen je bio na 60.000 do 80.000 eura a za rekordnu cijenu od 375.000 eura kupio ga je isti Muzej pisama i rukopisa.

Na dražbi su bili ponuđeni i neki drugi osobni predmeti u njegovu vlasništvu, pa tako i njegov bračni krevet na kojemu je spavao s Jozefinom te četiri taburea u obliku vojnog bubnja, procijenjeni između 50.000 i 60.000 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene