Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se bujica ponuda

Napoleonovo pismo o uništenju Kremlja na aukciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kremlj ću dignuti u zrak dvadeset i drugoga u tri sata ujutro', piše u Napoleonovom kodiranom pismu, ručno potpisanom 20. listopada 1812. koje će aukcijska kuća Osenat u Fontainebleau pokraj Pariza ponuditi na aukciji 2. prosinca.

Sto godina nakon Napoleonove invazije na Rusiju, to šifrirano pismo potpisano 'Nap' trebalo bi izazvati bujicu ponuda na aukciji posvećenoj Francuskom Carstvu, a procijenjeno je na između 10 i 15 tisuća eura.

>> Napoleonov pramen kose prodan za 13 tisuća dolara

Dan ranije je car napustio ruševnu Moskvu i sklonio se u okolici. Tada je informirao svog ministra vanjskih poslova Huguesa-Bernarda Mareta o odluci da uništi Kremlj. 'Naredbu je izvršio maršal Moretier', rekao je povjesničar Alain Nicolas. U tom pismu koje na aukciju daje privatni kolekcionar, car traži od svog ministra koji se nalazi da nabavi namirnice i popuni rupe u konjaništvu za nastavak pohoda na Rusiju.

'Moja konjica je onesposobljena, puno konja ugiba, velika sibirska hladnoća je zahvatila regiju i životinje stradavaju', piše u pismu. Nicolas ističe da su pisma koja je Napoleon napisao u Rusiji vrlo rijetka, većinom izgubljena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati" Automobili na aukciji Javna dražba Država zaradila 200.000 eura: "To je mačak u vreći, na nekom dobijemo, na nekom izgubimo"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene