Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj krize?

Počela rasti gospodarstva najjače pogođena krizom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stigle su dobre vijesti da gospodarstvo eurozone - prošla je godina završena s najvećom poslovnom aktivnosti u posljednji 31 mjesec. Počela su rasti gospodarstva koja je kriza najjače pogodila, poput Španjolske i Grčke. Španjolska je zabilježila i pad nezaposlenosti.

U prosincu se nezaposlenost u Španjolskoj smanjila za 2, 24 posto. Najveći je to prosinački pad ikada. U zemlji u kojoj je bez posla više od četiri i pol milijuna ljudi, zapošljavanje njih stotinjak tisuća jako je dobra vijest. 'Nezaposlenost pada pa se nadam da će 2014. biti pozitivna. Puno je ljudi bez posla. Nadamo se da ćemo se ove godine zaposliti', kazao je Daniel.

Pročitajte i ovo Kava puna insekata, ilustracija Drama u zračnoj luci Popila kavu i završila na intenzivnoj njezi: Doktori joj se satima borili za život Slika nije dostupna Kronologija krize Eurozona: Godina napetosti, recesije, nesigurnosti, nezaposlenosti...

Ovo je osobna karta Hrvatske: Što smo sve prenijeli u 2014.?

Pokretač europskog gospodarstva, Njemačka, godinu je završila s rekordnom zaposlenosti. Dok se zemlje u okruženju muče sa zapošljavanjem, ovdje se radna mjesta otvaraju i sedmu godinu za redom. 'Trenutačna situacija na njemačkom tržištu rada je jako dobra. Imamo 42 milijuna zaposlenih, što je novi rekord. To se nije dogodilo od ujedinjenja početkom 90-ih', kazao je Werner Eichhorst s Instituta za istraživanje tržišta rada.

Preduvjet za rast zaposlenosti je rast poslovne aktivnosti. 2013. eurozona je završila s najvećom poslovnom aktivnosti u posljednji 31 mjesec. Očekivano, opet je predvodnica Njemačka.

Neočekivano, odmah iza Njemačke su Italija i Španjolska. Obje pogođene dugogodišnjom recesijom sada ipak pokazuju znakove oporavka. I ne samo one - nakon više od četiri godine, poslovna aktivnost jača i u Grčkoj.

Francuska, inače drugo po veličini europsko gospodarstvo, 2013. neće pamtiti po oporavku. Poslovna aktivnost pada već sedam mjeseci, a raste i broj nezaposlenih. Bez posla je više od 10 posto radno sposobnih Francuza, najviše u posljednjih 16 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene