Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija umjesto veselja

FOTO/VIDEO Krvavi napad na paradi pobjednika Super Bowla: Ubijena DJ-ica, deseci ranjenih, među njima i puno djece

Aktualno Galerija Pucnjava u Kansas Cityju - 1 Pucnjava u Kansas Cityju - 1 Foto: Afp Pucnjava u Kansas Cityju - 2 Pucnjava u Kansas Cityju - 2 Foto: Afp Pucnjava u Kansas Cityju - 3 Pucnjava u Kansas Cityju - 3 Foto: Afp Pucnjava u Kansas Cityju - 4 Pucnjava u Kansas Cityju - 4 Foto: Afp +6 Pucnjava u Kansas Cityju - 5 Galerija 1/11 >>
U napadu u Missouriju na kraju pobjedničke parade Kansas City Chiefsa, koji su osvojili ovogodišnji Super Bowl, poginula je jedna osoba, a dvadesetak je ljudi ranjeno, među njima i djeca.

Poginula je jedna osoba, a još je 21 ranjena, među njima 11 djece, u pucnjavi u srijedu u blizini mjesta gdje se održavala pobjednička parada Super Bowla Kansas City Chiefsa. Nakon pucnjave uslijedio je stampedo.

Dužnosnici su rekli da je osam osoba zadobilo ozljede opasne po život, sedam ih je teško ozlijeđeno i njihove bi ozljede također mogle biti opasne po život, a ozljede djece, od kojih je devetero ranjeno, takve su da se očekuje da će se svi oporaviti.

Lokalna radijska postaja objavila je da je jedna od njihovih DJ-ica Lisa Lopez-Galvan, ubijena u pucnjavi. Bila je majka dvoje djece, a prema izvještajima lokalnih medija, među ranjenima je njezin sin Marc

Djeca u dobi od šest do 15 godina s prostrijelnim ranama nalaze se na liječenju u Children's Mercy Hospital, rekla je glavna medicinska sestra Stephanie Meyer te dodala: "Jedina riječ koju bih upotrijebila da opišem ono što smo vidjeli i kako su se osjećali kad su nam došli jest strah.''

Policija je priopćila da je uhitila trojicu osumnjičenih za povezanost s pucnjavom. Motiv je zasad nepoznat, a izvor iz policije rekao je za CBS da je pucnjava, po svemu sudeći, bila rezultat svađe koja je prerasla u nasilje i da nije riječ o terorizmu. 

Policija je rekla da istražuje motiv i prikuplja fizičke i digitalne dokaze te je zamolila sve svjedoke ili pojedince koji imaju informacije da kontaktiraju policiju. 

Igrači su bili na pozornici kad je počela pucnjava

Hici su ispaljeni zapadno od Union Stationa, željezničke postaje u centru Kansas Cityja, gdje je parada završila oko 14 sati po lokalnom vremenu. Na licu mjesta bile su tisuće ljudi. 

Prema izvještajima lokalnih medija, igrači Kansas City Chiefsa još su bili na pozornici kada su odjeknuli prvi hici. Pucnjava je natjerala publiku, uključujući gradonačelnika i članove njegove obitelji, da pobjegnu u zaklon.

"Izišli smo kao i svi u Kansas Cityju koji su htjeli proslaviti. Bio sam ondje sa svojom ženom i majkom. Nikada ne bih pomislio da ćemo mi, zajedno s igračima Chiefsa, zajedno s navijačima, stotine tisuća ljudi, danas biti prisiljeni bježati da bismo se spasili'', kazao je na konferenciji za medije gradonačelnik Kansas Cityja Quinton Lucas.

Navijači zadržali jednog od napadača

U stampedu koji je nastao nakon pucnjave nekoliko navijača bacilo se na jednog od osumnjičenih napadača te su ga držali dok nije stigla policija, a snimku je objavila američka televizijska kuća KTLA.

Šefica policije Kansas Cityja Stacey Graves rekla je da su policajci koji su bili na licu mjesta odmah reagirali i brzo otvorili istragu. U akciju su krenuli i vatrogasci koji su pružili pomoć ozlijeđenima. Naime, više od 800 policajaca već je bilo na mjestu događaja i pratilo paradu.

Televizijske kamere zabilježile trenutak u kojem je počela pucnjava

Kamere lokalne televizije KCTV 5 uhvatile su trenutak u kojem je počela pucnjava.

Preživjele žrtve prevezene su u tri lokalne bolnice, a ustrijeljeni koji su bili u neposrednoj životnoj opasnosti prebačeni su u bolnicu unutar 10 minuta od pucnjave, objavili su dužnosnici.

Lokalne bolnice priopćile su da također liječe ljude koji nisu upucani, ali koji su pretrpjeli druge ozljede u stampedu koji je uslijedio nakon pucnjave.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav "Za Rusiju bi bilo bolje da on pobijedi": Putina su pitali koji bi američki predsjednik bio bolji za Moskvu

Gradske vlasti nisu objavile imena nijedne žrtve niti su podijelile ikakve druge detalje o njima i uhićenima.

Priopćenjem za javnost oglasili su se i Kansas City Chiefs te poručili da su istinski ožalošćeni nasiljem na pobjedničkoj paradi, a dodali su i  da su igrači, treneri i osoblje te njihove obitelji evidentirani i sigurni.

Biden traži zabranu jurišnog oružja

Travis Kelce, zvijezda tima, napisao je na društvenim mrežama da mu je srce slomljeno zbog tragedije koja se dogodila, a njegov kolega igrač Marquez Valdes-Scantling također se oglasio na društvenim mrežama i rekao da želi stupiti u kontakt s mladim žrtvama pucnjave: "Želim biti siguran da su dobro. Volio bih im pomoći na bilo koji način i nabaviti im stvari koje bi im pomogle pri oporavku."

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće izvješće "Zapad se suočava s opasnom sigurnosnom situacijom": Operiraju po Europi, imaju mrežu civila, svi se moraju odazvati i pomoći

Lucas je istaknuo da grad ima sigurnosne mjere te da treba potaknuti javnost na duboko razmišljanje o budućnosti. Unatoč stotinama prisutnih policajaca, rekao je, ovaj se incident ipak dogodio zbog prisutnosti osoba loših namjera koje su imale oružje.

Američki predsjednik Joe Biden u svojoj se izjavi osvrnuo na problem oružanog nasilja u zemlji. "Ovi događaji trebali bi nas dirnuti, šokirati, posramiti i potaknuti u akciju", rekao je i pozvao na reformu čiji je cilj zabraniti jurišno oružje u SAD-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene