Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati istrage

Napad na izraelski turistički autobus u Bugarskoj 'izveo Hezbolah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski ministar policije objavio je zaključke istrage o napadu na turistički autobus, u kojem je poginulo petero Izraelaca. Kao odgovorni su navedeni pripadnici libanonske militantne organizacije Hezbolaha.

Dvojica muškaraca povezanih s libanonskom gerilskom skupinom Hezbolahom sudjelovala su lani u srpnju u bombaškom napadu na autobus u bugarskome odmaralištu u Burgasu i ubila petero izraelskih turista, objavio je u utorak bugarski ministar unutarnjih poslova.

Zaključci bugarske istrage mogli bi otvoriti put Europskoj uniji da se pridruži Sjedinjenim Državama u proglašavanju Hezbolaha terorističkom organizacijom jer postoji jasna veza s napadom na teritoriju EU.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

>> Vođa Hezbollaha: Tisuće raketa zasut će Izrael ako napadne Libanon!

U napadu su sudjelovale tri osobe, dvije su imale pravu putovnicu Australije i Kanade, rekao je Cvetan Cvetanov novinarima nakon rasprave bugarskog nacionalnog vijeća. "Potvrdili smo da su dvojica članovi gerilskog krila Hezbolaha", rekao je Cvetanov. "Postoje podaci koji pokazuju financijsku vezu Hezbolaha i dvojice sumnjivaca", dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je u utorak bugarski izvještaj koji povezuje Hezbolah s napadom na autobus i rekao da ta libanonska gerilska skupina i njezin saveznik Iran sudjeluju u terorističkim aktivnostima širom svijeta.

"Napad u Burgasu je napad na članicu EU na europskom tlu. Nadamo se da će Europljani izvući zaključke o pravoj prirodi Hezbolaha", stoji u priopćenju izraelskog premijera.

Bijela kuća: Hezbolah mora odgovarati

Bijela kuća je u utorak priopćila da Hezbolah mora odgovarati za napad, a Europu i druge pozvala je da istraže taj incident.

"Pozivamo svoje europske partnere, kao i druge članove međunarodne zajednice da proaktivno djeluju kako bi se razotkrila Hezbolahova infrastruktura i omele njihove financijske konstrukcije i operativne mreže i tako spriječili budući napadi", rekao je John Brennan, glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame.

"Sjedinjene Države i dalje će bugarskoj vladi pomagati u nastojanju da počinitelji toga gnjusnog napada dođu pred lice pravde", dodao je Brennan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene