Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada se 1995. godine otvorila zračna luka u Denveru, grad je bio ponosan na velebno zdanje. Mnogo je novca utrošeno da bi aerodrome izgledao tako posebno.


Stakleni krov iz daljine odavao je dojam kao da se radi o cirkusu. On je u zgradu puštao veliku količinu svjetla pa se mogao steći dojam kao da ste u otvorenom prostoru, piše .pbs.org.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Tek sam 11. rujna shvatio da sam ratni predsjednik' Slika nije dostupna Kronologija zločina: 102 minute užasa koje su promijenile svijet

Dvije sigurnosne točke za putnike bile su predviđene za zračnu luku. No, od tragedije koja se dogodila 11. rujna, čak dvije trećine pete razine aerodrome postale su kontrolne zone. To svjedoči o činjenici koliko su se stvari u zračnom prometu promijenile od terorističkog napada. Detektori metala, eksploziva i skeneri tijela samo su dio bogate opreme.
'Dovoljno sam star da se sjećam kako je nekada ukrcavanje u avion bilo jednostavno', rekao je novinar pbs.org.

Šetnja kroz vrata s detektorom za metal i kratki pregled prtljage, stanje je na aerodromima kakvo je nekada vladalo. Prve veće kontrole započele su kasnih 1960-tih. godine, kada je bilo krizno razdoblje s Kubom. Ranih 10970-tih zračne luke počele su unajmljivati privatne kompanije koje su vršile dodatne kontrole i tako povećavale razinu sigurnosni u zračnim lukama.

Putovanje zrakoplovom - velika gnjavaža

Nakon 11. rujna Washington federalna zrakoplovna sigurnost oformila je Putničku sigurnosnu administraciju. Riječ je o najvećoj federalnoj misiji od Drugog svjetskog rata. Agencija zapošljava više od 60 000 osoba koje provjeravaju ljude na 450 američkih aerodroma.

Godine 2006. nakon što je otkriven pokušaj unošenja tekućeg eksploziva u avion, sigurnosne službe ograničile su unošenje tekućine na letove. Godine 2009. dogodio se incident tzv. Bombaša u donjem rublju, kada je muškarac u gaćama pokušao unijeti eksploziv u avion, no zahvaljujući skenerima, njegov pokušaj nije uspio.

Za mnoge putnike danas, ukrcavanje na avion može biti velika gnjavaža. Za neke čak I noćna mora. Američki veteran marinaca pokušao je ući prošle godine u avion, pa je tek tada saznao da se nalazi na FBI-ovom popisu ljudi koji ne smiju letjeti. Žena iz Colorada provela je noć u zatvoru zato što je rekla da ima nekontrolirani averziju kada ju dotaknu stranci. Neugodno je imao I student iz Philadelphiae zato što studira Arapski jezik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju