Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI nudi nagradu

Naoružani napadači ubili jednu osobu i oteli četvero ljudi: Išli su na operaciju skidanja sala, a otmičari su ih zamijenili za krijumčare droge

Naoružani napadači oteli su četvero američkih državljana u sjeveroistočnom Meksiku u petak, no čini se da su oteli pogrešne ljude.

Dvije obitelji iz Južne Karoline identificirale su četvero američkih državljana koje su u petak napali i oteli naoružani napadači u sjeveroistočnom Meksiku. Istraga je pokazala kako se čini da je riječ o zamjeni identiteta. 

Četvero Amerikanaca otputovalo je u pogranični grad Matamoros na medicinski zahvat, a istražitelji vjeruju da ih je meksički kartel zamijenio za haićanske krijumčare droge.

Latavia Tay Washington McGee otišla je u Meksiko na liječnički zahvat, a pratili su je Zindell Brown, Shaeed WoodardEric James Williams, kazali su članovi obitelji za CNN.

Istražitelji nisu otkrili nikakvu zabrinjavajuću kriminalnu prošlost Amerikanaca, koji su otputovali u pogranični grad Matamoros na medicinske zahvate, rekao je neimenovani dužnosnik, a otkrio je i da su u vozilu pronađeni računi koji to potvrđuju.

''Otputovali su na estetsku operaciju - zatezanje trbuha, odnosno uklanjanje sala s trbuha'', rekla je Zalandria Brown za AP  i dodala da je njezin brat Zindell, koji živi u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini, bio svjestan da dijelovi Meksika mogu biti opasni.

Barbara Burgess, Latavijina majka, rekla je za ABC News kako ju je upozorila da ne ide, ali joj je ona rekla: "Mama, bit ću dobro." U petak ju je kći nazvala i kazala da ide na abdominoplastiku, no kada ju je majka zvala kasnije tog dana, telefon se prebacio na govornu poštu.

FBI nudi nagradu

Nestali Amerikanci dovezli su se u Matamoros u petak u bijelom kombiju s tablicama Sjeverne Karoline, rekao je FBI u San Antoniju. Ondje su na njih pucali neidentificirani naoružani napadači te su ih naoružani ljudi smjestili u vozilo i odveli s mjesta događaja.

U incidentu je ubijena i jedna nedužna osoba meksičkog državljanstva, rekao je američki veleposlanik u Meksiku Ken Salazar i dodao: ''Dužnosnici raznih američkih agencija za provođenje zakona surađuju s meksičkim vlastima na svim razinama kako bi se osigurao siguran povratak naših sunarodnjaka.''

Potvrdio je to i meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador, koji je incident opisao kao sukob između naoružanih skupina te je dodao da njegova cijela Vlada radi na oslobađanju otetih Amerikanaca, piše BBC.

FBI traži pomoć javnosti u pronalasku otetih Amerikanaca i identifikaciji odgovornih te za informacije koje će dovesti do identificiranja otmičara i uhićenje umiješanih nudi nagradu od 50.000 dolara. 

''Američke policijske službe u kontaktu su s meksičkima. Ministarstva vanjskih poslova i domovinske sigurnosti u koordinaciji su s meksičkim vlastima, nastavit ćemo koordinaciju s Meksikom i potaknuti ih da odgovorne privedu pravdi'', kazala je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Irving Barrios, tužitelj države Tamaulipas, dodao je: ''Pokrenuta je istraga i obavještajna skupina federalnih i državnih ustanova. Održavaju se veze s SAD-om kako bi se obradile sve informacije o slučaju.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nevjerojatan propust Skandal zbog kojeg je zaplakao i ministar: Bolnica ga proglasila mrtvim, obitelj ga sahranila, a on živ i zdrav ušetao u dom umirovljenika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priče se ne bi posramio ni Kafka Naš glumac već devet godina vodi bitku sa sudom zbog sulude zamjene identiteta: "Da se inspektor digao iz kancelarije, sve bi bilo riješeno"

Incident je dodatno ukazao na kontinuirano nasilje u nekim meksičkim gradovima, koji su pogođeni organiziranim kriminalom barem otkako je započeo meksički rat protiv droga 2006., kao i rastuće poslovanje ''medicinskog turizma'', što je izraz za putovanje u drugu zemlju radi medicinske skrbi općenito zbog nižih troškova ili zbog neodobrenog postupka.

Istraga je u tijeku, rekle su vlasti. Istražitelji obrađuju vozila, dobivaju balističke podatke i podatke o otiscima prstiju, uzimaju biološke uzorke za genetske profile i prikupljaju snimke nadzornih kamera.

Matamoros se nalazi u državi Tamaulipas, jednoj od šest meksičkih država za koje State Department savjetuje putnicima da ih ne posjećuju zbog kriminala i otmica. Narkokarteli kontroliraju velik dio teritorija i često imaju veću moć od lokalnih policija.


  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene