Eksplozija na Filipinima (Foto: AFP)
Eksplozija na Filipinima (Foto: AFP) Foto: Afp

Filipini su obećali da će uništiti one koji stoje iza dvostrukog bombaškog napada u kojemu je, po zadnjim podacima, ubijeno 27 osoba tijekom nedjeljne mise na jugu zemlje, šest dana nakon referenduma o autonomiji većinski muslimanske regije na kojemu su birači podržali samostalnost.


U napadu, jednom od najsmrtonosnijih zadnjih godina u regiji pogođenoj nestabilnošću, ozlijeđeno je 83 ljudi. Kako javlja agencija dpa, vojska je revidirala podatke i smanjila broj mrtvih s 27 na 18.

Vezani članci Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 1 Hrvatski veleposlanik u Austriji: "Napetost i strah među ljudima su veliki. Ima jedna velika novina u ovom napadu..." Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 3 Potresno svjedočanstvo konobara iz kafića u blizini pucnjave: "Čuo sam najmanje 15 hitaca, svi smo se bojali"

Prva eksplozija dogodila se u katedrali na otoku Jolo u pokrajini Sulu, a nakon nje je vani odjeknula druga.

"Neprijatelji države bestidno su doveli u pitanje sposobnost vlade da zajamči sigurnost građanima te regije", rekao je Salvador Panelo, glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

"Filipinske oružane snage pokazat će da to mogu uspješno riješiti i uništit će bezbožničke kriminalce".

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj dvostruki napad, ali policija vjeruje da iza njega stoji Abu Sayyaf, militantna skupina koja je obećala vjernost Islamskoj državi (IS) i koja je na zlu glasu zbog svojih bombaških napada i brutalnosti.

"Oni žele pokazati snagu i posijati kaos", rekao je šef nacionalne policije Oscar Albayalde za radio DZMM.

Filipinski ministar obrane Delfin Lorenzanan nazvao je napad "kukavičkim činom" i pozvao je lokalno stanovništvo na suradnju i "nedopuštanje bilo kakve pobjede terorizmu".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Hermogenes Esperon rekao je da su počinitelji "masovni ubojice".

Moguće je da je ovaj napad povezan s referendumom o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani. Referendum je održan u ponedjeljak, a u petak su objavljeni službeni rezultati po kojima je 85 posto glasača podržalo autonomiju.

No, u provinciji Sulu u kojoj su odjeknule eksplozije, a koja se nalazi unutar autonomnog područja Bangsamoro, stanovništvo je glasalo protiv autonomije. (Hina)