Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplodirale dvije bombe

Terorizam na Filipinima: U napadu na katedralu poginulo najmanje 27 osoba, brojni ranjeni

Eksplozija na Filipinima (Foto: AFP)
Eksplozija na Filipinima (Foto: AFP) Foto: Afp
U dvjema eksplozijama na jugu Filipina, u gradu Jolo u provinciji Sulu, poginulo je 27 osoba, a 77 je ranjeno, objavila je u nedjelju policija.

Prva eksplozija u gradu Jolo odjeknula je u katedrali za vrijeme nedjeljne mise, a druga na parkiralištu blizu katedrale.

Pročitajte i ovo Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju Ilustracija Regija Samara Eksplozija na mostu u Rusiji: Sumnja se na podmetnutu bombu, promet u blokadi

Šef policije Graciano Mijares potvrdio je da je poginulo 20 civila i sedam vojnika. Broj ranjenih je najmanje 77, dodao je Mijares. Policija je priopćila da su svi pogođeni ovim napadom evakuirani.

Iz Grupe za kriminalističku istragu doznaje se da su u napadu korištene dvije improvizirane eksplozivne naprave. Prva eksplozija dogodila se u katedrali, a nedugo nakon toga druga eksplozija odjeknula je na ulazu.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali je moguće da je povezan sa referendumom o autonomiji regije Bangsamoro, u kojoj većinu čine muslimani.

Guverner Autonomne regije muslimanski Mindanao Mujiv Hataman kazao je da je napad vrlo vjerojatno bio teroristički čin. Dodao je i da samo organizirana grupa može takvo što izvesti, piše Rappler. "U ovom trenutku ne želimo puno pretpostavljati, ali smo 99 posto sigurni kako se radi o terorističkom napadu", kazao je Hataman.

Arnel dela Vega, šef zapovjedništva vojske u tom dijelu Filipina, kazao je da odgovornom smatra terorističku skupinu Abu Sayyaf. Kazao je da se to temelji na prethodnim prijetnjama, ali podliježe "daljnjoj procjeni i potvrdi".

Referendum je održan u ponedjeljak, a u petak su objavljeni službeni rezultati po kojima je 85 posto glasača podržalo autonomiju.

No, u provinciji Sulu u kojoj su odjeknule eksplozije, a koja se nalazi unutar autonomnog područja Bangsamoro, stanovništvo je glasalo protiv autonomije. (Hina,M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene