Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Rusija dovršile su razmjenu špijuna u zračnoj luci u Beču, potvrdilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu.


'Sjedinjene Države uspješno su prebacile 10 ruskih agenata Ruskoj Federaciji, a Ruska Federacija oslobodila je četiri osobe koje su bile u zatvoru u Rusiji'. 'Razmjena tih pojedinaca je završena', priopćio je Dean Boyd, glasnogovornik Odjela za nacionalnu sigurnost pri američkom ministarstvu pravosuđa.

Vezani članci Liječnik gleda kroz mikroskop, ilustracija U Austriji su se pojavili simptomi misteriozne bolesti o kojoj je već izvještavao i Pentagon: Vlasti istražuju slučaj Slika nije dostupna Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu

Priopćenje ministarstva objavljeno je kada je zrakoplov s 10 ruskih agenata, koji su u četvrtak protjerani iz SAD-a zbog špijunaže, sletio u moskovsku zračnu luku Domodedovo u petak poslijepodne. Drugi zrakoplov, s četiri osobe osuđene u Rusiji za špijunažu za SAD i Veliku Britaniju, trebao bi sletjeti u washingtonsku zračnu luku Dulles International oko 5.30 sati po mjesnom vremenu.

Razmjena špijuna odvijala se između dva 'charter' zrakoplova na pisti zračne luke u Beču, a trajala je oko jedan sat, izvijestile su američke TV postaje. Desetoro ruskih špijuna u četvrtak se na sudu u New Yorku izjasnilo krivima za urotu u kojoj djeluju kao neregistrirani strani agenti, kao dio sporazuma o razmjeni između Washingtona i Moskve. Iz suda na Manhattanu odvedeni su u zračnu luku La Guardia i ukrcani na 'charter' zrakoplov za Beč u pratnji tzv. 'zračnih načelnika', pripadnika snaga sigurnosti koji štite putničke zrakoplove u SAD-u.

Savezni tužitelj u New Yorku Preet Bharara izjavio je da je 'nakon uspješne razmjene tužiteljstvo zatražilo od suda da odbaci sve preostale optužnice protiv 10 ruskih agenata'. U Washingtonu je ministar pravosuđa Eric Holder izjavio da nitko od 10 agenata nije prenio povjerljive informacije te da zbog toga nitko nije optužen za špijunažu. Holder je kazao i da su djeca razmijenjenih špijuna vraćena u domovinu, dok su odvjetnici nekih špijuna rekli da na letu za Beč nije bilo djece.

Pristali da se neće vratit u SAD

Visoki dužnosnici administracije, u četvrtak su u telefonskom brifingu za novinare, kazali kako su agenti pristali da se nikad neće vratiti u SAD bez izričite dozvole američke vlade. Za četvoricu zatvorenika koje je oslobodila Rusija, dužnosnici su kazali da su lošeg zdravlja, što je ubrzalo dogovor o razmjeni.

Četvorica oslobođenih ruskih zatvorenika su Aleksandar Zaporožski, Genadij Vasilenko, Sergej Skripal i Igor Sutjagin, koje je u četvrtak pomilovao predsjednik Dmitrij Medvedev. U pismu koje je ministarstvo pravosuđa uputilo saveznoj sutkinji Kimbi Wood, koja je vodila predmet na sudu u New Yorku, navodi se da je ruske vlada pristala i na preseljenje obitelji četvorice oslobođenih zatvorenika.

>> Rusko ministarstvo potvrdilo razmjenu špijuna

Rusko ministarstvo vanjskih poslova, priopćilo je da je razmjena napravljenu 'u općem kontekstu poboljšanja rusko-američkih odnosa, i nove dinamike koju su oni dobili, u duhu temeljnih ugovora na najvišoj razini između Moskve i Washingtona o strateškom karakteru rusko-američke suradnje'. (Hina)