Obavijesti Pretražite Navigacija
ciklon Gabrielle

Strašna oluja pogodila otočnu državu: Nestalo više od 6000 ljudi. "Katastrofa nam je preokrenula živote"

Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu
Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Diego Opatowski
1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Foto: Diego Opatowski Nevrijeme na Novom Zelandu - 3 Nevrijeme na Novom Zelandu - 3 Foto: Afp Nevrijeme na Novom Zelandu - 1 Nevrijeme na Novom Zelandu - 1 Foto: Afp Oluja u Novom Zelandu - 4 Oluja u Novom Zelandu - 4 Foto: Afp +1 Oluja u Novom Zelandu - 2 Galerija
Tjedan dana nakon što je oluja Gabrielle pogodila Novi Zeland traga se za tisućama ljudi.

Broj poginulih u ciklonu Gabrielle na Novom Zelandu porastao je u nedjelju na 11, dok se tisuće ljudi vode kao nestale tjedan dana nakon što je oluja pogodila Sjeverni otok.

Ciklon je 12. veljače pogodio najsjevernije područje otoka i kretao se duž istočne obale ostavljajući iza sebe pustoš.

Premijer Chris Hipkins nazvao je Gabrielle najvećom prirodnom katastrofom Novog Zelanda u ovom stoljeću.

Policija je u nedjelju priopćila da su još dvije osobe umrle u teško pogođenom zaljevu Hawke's Bay u okolnostima povezanim s ciklonom.

Moguće je više smrtnih slučajeva, rekao je Hipkins novinarima u glavnom gradu Wellingtonu, jer se 6431 osoba vodi kao nestala, dok se za 3216 smatra da su na sigurnom.

Pročitajte i ovo Potres pogodio Novi Zeland dok se bori s ciklonom Gabrielle Nakon užasnog ciklona Novi Zeland pogodio jak potres: ''Zgrada se ljuljala 30 sekundi s jedne na drugu stranu''

Katastrofa je preokrenula živote i oporavak je strma planina pred njima, rekao je, ukazujući na poremećene telekomunikacije, nestašice svježe vode i oštećene ceste koje još uvijek ograničavaju pristup nekim područjima.

Lanci opskrbe poremećeni su te uzrokuju probleme s kretanjem roba, mnogi usjevi su uništeni, a 28.000 domova još uvijek je bez struje, rekao je.

Pravi razmjeri razaranja i gubitaka svakim danom postaju sve jasniji, rekao je premijer.

Vlasti bacaju neophodne potrepštine putem helikoptera zajednicama koje su blokirane nakon ciklona, koji je odnio farme, mostove i stoku te potopio kuće.

Pročitajte i ovo Nevrijeme na Novom Zelandu - 3 Nevrijeme na Novom Zelandu VIDEO/FOTO Apokaliptične scene: Poplave, klizišta i evakuacije, proglašeno izvanredno stanje

Policija je poslala dodatnih sto policajaca u Hawke's Bay i obližnji Tairawhiti, uključujući izolirana područja, zbog izvješća o pljačkama.

"Policija radi na održavanju reda i zakona", rekao je Hipkins.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene