Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno pod kontrolom

Čak 11.000 vojnika i oklopnih vozila upalo u zatvor! Padale granate, a sudbina najzloglasnijeg čovjeka još nije poznata

Venezuela preuzela kontrolu nad zatvorom Tocoron
Venezuela preuzela kontrolu nad zatvorom Tocoron Foto: Afp
Venezuela je angažirala 11.000 vojnika kako bi vratila kontrolu nad jednim od svojih najvećih zatvora.

Venezuelske vlasti ponovno su preuzele kontrolu nad najpoznatijim venezuelanskim zatvorom Tocoron, koji je u potpunosti bio pod kontrolom kriminalaca.

Angažirano je oko 11.000 pripadnika policije te deseci oklopnih vozila kako bi vlasti ponovno preuzele kontrolu nad zatvorom Tocoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2500 zatvorenika prebačeno u druge zatvore.

Zatvor je kontrolirala banda Tren de Aragua, koja je svoje pipke raširila po Venezueli i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja Namjerno ili slučajno? Zbog imovinskih kartica završavaju na crnoj listi: Jesu li one zbilja tako komplicirane?

Prema istrazi koju je provela venezuelska novinarka Ronna Risquez, s kojom je razgovarao AFP, policija je dosad ostajala vani, a upravljanje zatvorom bilo je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge, s bazenom, zoološkim vrtom, klađenjem, dvoranama i sportskim terenima.

U priopćenju za javnost venezuelska vlada pozdravila je uspješnu operaciju i apsolutnu kontrolu nad kaznionicom Tocoron.

Policija je upala u zatvor oko 7 sati ujutro bacajući granate i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a službeno izvješće zasad nije bilo moguće dobiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podizanje svijesti Oko 70.000 ljudi u Hrvatskoj na udaru je bolesti koja je uvijek fatalna: No ako se otkrije dovoljno rano...

Nekoliko uhićenika iskoristilo je zbrku za bijeg, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragua, Hectora Guerrera Floresa poznatog kao "Nino Guerrero" (dijete ratnik), koji je u zatvoru služio 17-godišnju kaznu zbog ubojstva i trgovine drogom, nije poznata.

Banda Tren de Aragua, koja navodno ima oko 5000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine, a bavi se klasičnim mafijaškim poslovima: otmicama, pljačkama, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi kako se skupina bavi i krijumčarenjem migranata, a svoj je utjecaj proširila na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na ispiranje zlata i ilegalno rudarenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene