Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Skupina republikanskih zastupnika nominirala je Donalda Trumpa u srijedu za Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za mir na Korejskom poluotoku, no i sama pomisao na Trumpa s Nobelom u rukama izaziva negodovanje njegovih kritičara u SAD-u i svijetu.


Deset godina nakon što je Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, može li je dobiti i njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump?

Vezani članci Ivanka Trump Mezimica bivšeg američkog predsjednika viđena nakon dugo vremena sa suprugom na večeri, pažnju ukrala njezina vitka linija! Donald Trump Kreativne ideje bivšeg predsjednika: "Jedini način da se zaustavi loš momak je..."

Skupina republikanskih zastupnika nominirala je Donalda Trumpa u srijedu za Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za mir na Korejskom poluotoku, no i sama pomisao na Trumpa s Nobelom u rukama izaziva negodovanje njegovih kritičara u SAD-u i svijetu.

Mnogi su promatrači također zbunjeni tom raspravom koja se općenito smatra u najmanju ruku preuranjenom.

Nesumnjivo je da su već i sama nagađanja o Nobelu ugodna glazba za uši 71-godišnjeg građevinskog magnata, koji je postao predsjednikom bez ikakva političkog, vojnog ili diplomatskog iskustva, a žarko žudi za priznanjem.

"To je jako lijepo, hvala. To je jako lijepo", rekao je nasmiješeni Trump u subotu, dok su njegove pristaše na skupu u Michiganu izvikivali "No-bel! No-bel!".

"Samo želim odraditi posao", rekao je.

Tri dana kasnije u Ovalnom uredu Trump se vratio toj temi, kazavši da je bilo "jako velikodušno" što je južnokorejski predsjednik Moon Jae In rekao da američki predsjednik, a ne on sam, zaslužuje tu prestižnu nagradu.

"Cijenim to, ali glavno je da se stvar riješi", rekao je Trump. "Želim postići mir."

Spektakularno korejsko popuštanje zadnjih mjeseci i predstojeći summit Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una te, još teoretska, mogućnost denuklearizacije Korejskog poluotoka pobudili su nade u povijesnu prekretnicu u toj regiji.

No koliko god se to činilo sjajno, mnogi analitičari ističu da je još rano, doista jako rano za nagađanja o ishodu pregovora sa Sjevernom Korejom koju Kimova dinastija željeznom rukom vodi gotovo 70 godina.

Nadrealno

"To je nadrealno i očito prerano da bi se moglo govoriti o dodjeli Nobelove nagrade za mir bilo kome", rekao je Aaron David Miller, bivši američki diplomat i pregovarač u nekoliko demokratskih i republikanskih administracija.

"Ali ako diplomacija uspije", taj scenarij je "zamisliv", rekao je.

Nagađanja o Nobelu odražavaju i žestoku raspravu o pravoj ulozi američkog predsjednika u diplomatskom popuštanju.

S obje strane američkog političkog spektra stvari idu do apsurda – jedna strana tvrdi da Trump nije imao nikakvu ulogu u popuštanju na Korejskom poluotoku, a druga ga pripisuje jedino njemu.

Na užarenoj političkoj sceni u Washingtonu, u kojoj je "gotovo nemoguće da jedna strana oda priznanje drugoj", Trumpov karakter i "nemogućnost da misli u terminima 'mi' umjesto 'ja'" dodatno zaoštrava antagonizam, rekao je Miller.

"Među demokratima je averzija prema ideji da Trump zaslužuje Nobela pomiješana s averzijom prema njemu osobno."

Predstojeći summit s Kimom, gotovo nezamisliv prije nekoliko mjeseci, Trumpovim je pristašama dokaz da njegovo često impulzivno ponašanje može srušiti prepreke, promijeniti pravila diplomatske igre i polučiti uspjeh ondje gdje njegovi prethodnici nisu mogli.

Skupina od 18 republikanskih zastupnika u srijedu je poslala pismo norveškom Nobelovom odboru predloživši mu da razmotri nominaciju Donalda Trumpa zbog "njegova neumornog rada na uspostavi mira u svijetu."

Njegovi žestoki kritičari misle suprotno - da bi ga njegovi potezi, odbijanje mnogih stupova multilateralizma te bombastičan stil i žestok jezik trebali jedino diskvalificirati.

Roosevelt, Wilson, Carter, Obama

Dodjela nagrade Trumpovom demokratskom prethodniku Baracku Obami, samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, također je bila iznenađenje i izazvala je snažne reakcije.

"Na početku sam, a ne na kraju, svojeg rada na svjetskoj pozornici", rekao je Obama 10. prosinca 2009. u Oslu, priznajući "značajnu kontroverzu" koja je pratila odluku odbora na početku njegova prvog mandata.

Osim Obame, Nobelovu nagradu za mir dobila su još trojica američkih predsjednika: Theodore Roosevelt, Woodrow Wilsow i Jimmy Carter, s tim da je Carter nije dobio za trajanja mandata. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju