Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavni lik

Velika promjena za najpoznatijeg miša na svijetu: Od 1. siječnja nakon 95 godina vrijede nova pravila

Aktualno Galerija Mickey Mouse - 3 Mickey Mouse - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mickey Mouse - 2 Mickey Mouse - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mickey Mouse - 1 Mickey Mouse - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mickey Mouse - 4 Galerija 1/4 >>
Mickey Mouse više nije Disneyjev, točnije Disneyjeva nije njegova najstarija verzija. Autorska su prava od 1. siječnja i službeno istekla nakon 95 godina, pa odsad svatko može koristiti poznatog miša! Detalje donosi Dnevnik Nove TV.

Gotovo cijelo stoljeće nakon prvog pojavljivanja na velikim ekranima, najpoznatiji miš na svijetu Mickey Mouse od 1. siječnja 2024. više ne pripada kompaniji koja ga je stvorila, već postaje javno dobro...

"U početku je maksimalno trajanje autorskih prava bilo 56 godina, 28 s mogućnošću obnove na još 28 godina. Dakle, dodali biste 56 na 1924. i rok se produljivao i produljivao i produljivao. Od 1978. produžen je na 75 godina", kaže Jennifer Jenkins, profesorica pravnog fakulteta Sveučilišta Duke.

Pročitajte i ovo Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Mickey Mouse prvi se put pojavio u crno-bijelom crtanom filmu zvanom "Parobrod Willie". Taj crtani film bio je pionir u animaciji zbog sinkronizirane upotrebe zvuka – gdje pokreti na ekranu odgovaraju glazbi i zvučnim efektima, lansirajući jednu od najprepoznatljivijih slika na filmu i televiziji. Autorska prava sada su istekla i stručnjaci očekuju moguće nove verzije crtića i adaptacije.

Mickey Mouse - 3 Mickey Mouse - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Tako je uzbudljivo što je konačno naše! Ali osjećam se ovako uzbuđeno od 2019. jer je to prvi put nakon 20-godišnje suše da je bilo koji objavljeni rad uopće ušao u javnu domenu u Sjedinjenim Državama", dodaje Jennifer Jenkins.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izdano upozorenje Polarni val u Europi: Temperatura pada ispod minus 40 stupnjeva, ugroženi milijuni ljudi

To znači da će slavnog miša i njegovu mišicu Minnie iz tog crtića moći koristiti tko želi i kako god želi, pa čak i u komercijalne svrhe. Ona malo modernija verzija miša iz suvremenih crtanih filmova i dalje će neko vrijeme pripadati tvrtki Disney.

Iz Disneyja su zasad samo poručili:

Mickey Mouse - 3 Mickey Mouse - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Na modernije verzije neće utjecati istek autorskih prava za 'Parobrod Willie', a Mickey Mouse nastavit će igrati vodeću ulogu globalnog ambasadora kompanije Disney u našim pričama, atrakcijama u tematskim parkovima i brendiranim proizvodima."

Pa tako nitko tko osniva filmsku tvrtku ili tematski park neće moći slobodno napraviti mišje uši kao svoj logo. Disney još kaže da će "raditi na zaštiti od zabune potrošača uzrokovane neovlaštenim korištenjem Mickeyja i drugih kultnih likova".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene