Britanci u Maši i medvjedu vide rusku propagandu (Foto: AFP)
Britanci u Maši i medvjedu vide rusku propagandu (Foto: AFP)

Ugledne britanske novine The Times prije nekoliko su dana objavile članak u kojem se popularni ruski crtić „Maša i medvjed“ naziva ruskom propagandom.


U članku se tako navode brojne sličnosti između Maše i ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Times citira profesora Anthonyja Gleesa sa Sveučilišta Buckingham, koji Mašu opisuje kao „žestoku i pomalo prijeteću“ te tvrdi da se njezin lik može okarakterizirati kao putinovski.

Vezani članci Slika nije dostupna Život je izgubilo više od pola milijuna civila: 75 godina od opsade duge 872 dana Ruski teretni zrakoplov prevozi vojnu opremu (Foto: Siberian Times) "Planino, pomakni se": Rusi mobilizirali vojsku i ratno zrakoplovstvo kako bi spasili zabačenu regiju od katastrofe

Tako se u članku postavlja i pitanje zašto je baš Maša, a ne simpatični medo prikazana kao „putinovska“ figura, a neki idu tako daleko pa tvrde da Maša zapravo simbolizira rusku agresiju.

O svemu se na Twitteru ironično oglasilo i rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.
„Kako se UK može spasiti od 'Maše i medvjeda'? Možda sve animatore staviti pod sankcije. Odlučan i skup pristup očito je nužan“, oglasila se ambasada.

Šef Animaccorda, studija koji je proizveo crtić, kazao je da je teško ozbiljno komentirati takve optužbe.

„Timesu bi bilo bolje da je napisao da se Maša ponaša kao Winston Churchill“, kazao je šef studija Dmitri Lovejko.

„Maša i medvjed“ animirana je serija koju je 2009. stvorio Oleg Kuzokov, a doživjela je međunarodni uspjeh – prevedena je na 25 jezika, emitirana u više od stotinu zemalja, a može je se gledati i na Netflixu.

Epizoda „Recept za katastrofu“ na YouTubeu ima 3,3 milijarde pregleda i šesti je najgledaniji video svih vremena te najgledaniji video izuzmu li se glazbeni spotovi.