Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualni skandal

Papa prihvatio ostavku jedne od najprominentnijih figura Katoličke Crkve u SAD-u

Papa Franjo (foto: AFP)
Papa Franjo (foto: AFP)
Papa Franjo prihvatio je u subotu ostavku kardinala Theodorea McCarricka, bivšeg nadbiskupa Washingtona i jedne od najprominentnijih figura Katoličke Crkve u Americi, koji se našao u središtu optužbi za seksualno napastovanje maloljetnika i mladih bogoslova.

McCarrick je prvi kardinal u povijesti koji će izgubiti crvenu kardinalsku kapu, navodi Reuters. Skandal vezan uz kardinala zaprepastio je američku crkvu jer je riječ o crkvenom velikodostojniku koji je desetljećima uživao velik ugled i bio blizak s papama i predsjednicima.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

"Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku na kardinalsku dužnost i naložio njegovu suspenziju kada je riječ o vođenju bilo kakve vjerske službe, uz obvezu da ostane u zatvorenome i posveti se molitvi i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene u redovitom kanonskom postupku", navodi se u vatikanskom priopćenju.

Dužnosnici američke Crkve objavili su u lipnju kako su se optužbe da je kardinal prije skoro 50 godina seksualno napastovao tinejdžera pokazale točnima.

Od tada je nekoliko muškaraca izišlo u javnost s optužbama da ih je McCarrick prisiljavao da spavaju s njim u kući na plaži u New Yerseyju kada su kao bogoslovi studirali želeći postati svećenici.

Sam McCarrick je izjavio kako se "apsolutno ne sjeća" slučaja seksualnog zlostavljanja tinejdžera prije blizu 50 godina, no nije komentirao optužbe o napastovanju odraslih muškaraca i još jednog maloljetnika, o čijim se slučajevima doznalo poslije toga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene