Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacrt novog zakona

Obećana zemlja mijenja pravila o dobivanju državljanstva: Ovo su novosti za gastarbajtere

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Njemački parlament mora odlučiti o novom prijedlogu zakona o državljanstvu. Prema nacrtu, put do dokumenata trebao bi biti jednostavniji.

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona kojim bi građani došli lakše do državljanstva. Inas Sharif, koja je sa sinom iz Sirije došla prije šest godina, to bi značilo sigurnost.

"Želimo smjeti ostati ovdje i da se ne bojimo da ćemo u jednom trenutku morati otići", rekla je.

Planirana reforma Zakona o državljanstvu omogućila bi joj bržu naturalizaciju, ali bi joj u jednom segmentu to mogao postati problem.

U srijedu je usvojen nacrt zakona, a prema njemu će se njemačko državljanstvo moći dobiti nakon pet godina umjesto osam. Kod osoba s posebnim integracijskim postignućima i dobrim poznavanjem njemačkog jezika rok se skraćuje na tri godine.

Pročitajte i ovo Ulješure Stigli u Jadran VIDEO Skupina velikih kitova snimljena kod našeg otoka, stručnjaci strahuju da bi se mogla dogoditi tragedija: "Ne približavajte im se!"

Uvjet koji i dalje ostaje jest da osoba sama osigurava sredstva za život, a ne da živi od socijalnih davanja. Deutsche Welle piše da bi time novi zakon bio stroži. 

Novi nacrt zakona za Sherif bi bio problematičniji jer ona ovisi o socijalnoj pomoći i školuje se za socijalno-pedagošku asistenticu. Njezin je sin autističan i treba mu posebna njega, pa posao s punim radnim vremenom za Sherif nije realan.

Dosad je postojala iznimka za sve one koji ne ovise o državnoj pomoći "svojom krivicom".

Specifični izuzeci 

Nova odredba trebala bi ukinuti tu iznimku, a umjesto toga postoje izuzeci za tzv. gastrabajtere koji su došli u Njemačku od 1950. do 1970-ih te za radnike koji su došli raditi po ugovoru do 1990. Trebao bi postojati i izuzetak za roditelje koji žive sa svojim djetetom i drugim roditeljem koji radi puno radno vrijeme.

Pročitajte i ovo Akcija rušenja zida i ograde Ville Elite Imao podršku građana VIDEO Dubrovački profesor srušio zid luksuzne vile i oduševio mnoge: Morala intervenirati policija, stigla i reakcija hotelskog resorta

Među izuzecima se ne nalaze i samohrani roditelji koji ne mogu raditi ili rade samo pola radnog vremena radi čuvanja djece ili skrbi o članovima obitelji kojima je to potrebno.

Ipak, te osobe mogu dobiti državljanstvo "ako su učinile sve što je objektivno bilo moguće i subjektivno razumno da si trajno osiguraju egzistenciju".

Nove izmjene

Prema nacrtu novog zakona bilo bi omogućeno i posjedovanje više državljanstava - za dobivanje njemačke putovnice više se ne mora odreći dosadašnjeg državljanstva.

Jednostavniji bi bio i postupak dokazivanja poznavanja njemačkog jezika. Za gastrabajtere bi trebalo biti dovoljno da mogu bez problema svakodnevno komunicirati, dodaje Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Sara Sharif otac je pobjegao Misteriozna smrt djevojčice: Sara je pronađena mrtva u kući, stric tvrdi da je pala niz stepenice, no obdukcija je pokazala strašnu istinu

Vlada tom reformom želi strancima koji stalno žive u Njemačkoj bitno atraktivniju ponudu za stjecanje državljanstva nego dosad, što bi potaknulo bržu integraciju. 

Ipak, o prijedlogu zakona još mora odlučiti njemački parlament.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene