Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turistički maheri

Britanci na turizmu okrenu 140 MILIJARDI godišnje, što čini tek 9% udjela u BDP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo sunčano ili, tipično, tmurno i oblačno, London je u svako doba godine svjetska turistička meka.

Englezi su pravi majstori u tome kako atrakciju napraviti od svega. Živa bajka o njihovoj kraljici i njezinoj obitelji čini okosnicu turizma od kojeg zemlja zaradi na godinu 140 milijardi eura. A to čini tek 9 % njihovog udjela u BDP-u.

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Usporedbe radi, udio turizma u hrvatskom BDP-u dvostruko je veći. Ali zato zarađujemo 15 puta manje. ''Raditi ovdje pravo je natjecanje, jako je teško. Stalno se morate održavati na vrhuncu'', kazala je Joanna, vlasnica cvjećarnice.

Ova zemlja jedna je od najvećih svjetskih gospodarskih sila. Posla ima i za strance. Stopa nezaposlenosti iznosi svega 5 posto, a hrvatska stopa nezaposlenosti veća je od 12 posto, što je čini jednom od najvećih u Europi.

Ujedinjeno Kraljevstvo bez problema zadovoljava čak dvije trećine svojih potreba za hranom. I to uz korištenje svega 2 posto radne snage. Ipak, Brexit je ovdje uzdrmao sve iz temelja.

Velika nesigurnost na tržištu i uvođenje minimalne plaće među glavnim su odjecima Brexita. U jednom trenutku vrijednost britanske funte pala je na najnižu razinu u proteklih 30 godina. Ali usprkos svemu, London je i dalje jedan od 3 najveća financijska centra u kojem vrijeme za svjetski biznis - neprestano otkucava
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene