Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bilo sunčano ili, tipično, tmurno i oblačno, London je u svako doba godine svjetska turistička meka.


Englezi su pravi majstori u tome kako atrakciju napraviti od svega. Živa bajka o njihovoj kraljici i njezinoj obitelji čini okosnicu turizma od kojeg zemlja zaradi na godinu 140 milijardi eura. A to čini tek 9 % njihovog udjela u BDP-u.

Vezani članci Šime Vičević iz Londona prati turističku utrku za 2019. godinu (Foto: Dnevnik.hr) Natjecanje se zaoštrava: Za vratom nam opet pušu nekadašnji konkurenti, a za Hrvatsku imaju jednu veliku zamjerku Ministar turizma Gari Cappelli i Šime Vičević (Foto: Dnevnik.hr) Svjetski sajam turizma: Provjerili smo kako se Hrvatska bori za britanske goste

Usporedbe radi, udio turizma u hrvatskom BDP-u dvostruko je veći. Ali zato zarađujemo 15 puta manje. ''Raditi ovdje pravo je natjecanje, jako je teško. Stalno se morate održavati na vrhuncu'', kazala je Joanna, vlasnica cvjećarnice.

Ova zemlja jedna je od najvećih svjetskih gospodarskih sila. Posla ima i za strance. Stopa nezaposlenosti iznosi svega 5 posto, a hrvatska stopa nezaposlenosti veća je od 12 posto, što je čini jednom od najvećih u Europi.

Ujedinjeno Kraljevstvo bez problema zadovoljava čak dvije trećine svojih potreba za hranom. I to uz korištenje svega 2 posto radne snage. Ipak, Brexit je ovdje uzdrmao sve iz temelja.

Velika nesigurnost na tržištu i uvođenje minimalne plaće među glavnim su odjecima Brexita. U jednom trenutku vrijednost britanske funte pala je na najnižu razinu u proteklih 30 godina. Ali usprkos svemu, London je i dalje jedan od 3 najveća financijska centra u kojem vrijeme za svjetski biznis - neprestano otkucava