Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom pregleda fotografija uočena je tajna mini podmornica.


Tajna kineska mini podmornica uočena je tijekom pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, te je dodatno privukla pozornost na brzo širenje kineskih podvodnih snaga, piše News.com.au.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Spektakularno urušavanje vijadukta dugog 3 kilometra Slika nije dostupna SAD: Kineske podmornice uskoro će nositi nuklearno oružje!

Fotografija je snimljena u listopadu prošle godine u brodogradilištu u Wuhanu, u središnjoj Kini, gdje se gradi većina kineskih podmornica. Stručnjaci vjeruju da je neobično malena podmornica duga tek 35 metara i široka 4 metra.

Otkad je snimka nastala nitko je nije vidio niti za nju čuo, a takva podmornica idealna je za rad u plitkim vodama gdje se može skrivati na morskom dnu.

VIDEO Oni znaju kako otjerati rusku vojsku

Vojne mini podmornice u povijesti su bile dijelom tajnih operacija, osobito tajnih napada. Primjerice, Velika Britanija koristila je male podmornice kako bi rasporedila eksploziv ispod njemačkog bojnog broda Tirpitz, kao i za pregled plaža na Dan D.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja i Iran imaju mala plovila za napad za koja se vjeruje da su u mogućnosti putovati 2500 kilometara do ciljeva. Vjeruje se i da jedno od tih plovila stoji iza potapanja južnokorejske korvete 2010. godine.

I Švedska gradi i upravlja mini podmornicama, a iako su inače u stanju nositi torpeda vojni analitičari vjeruje da je njihova primarna svrha tajna implementacija špijuna i posebnih snaga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook