Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Odlazak Sanne Marin: Na izborima u Finskoj desnica proglasila pobjedu

Petteri Orpo
Petteri Orpo Foto: Afp
Šef Finske stranke desnog centra Nacionalne koalicije (NCP) Petteri Orpo proglasio je večeras pobjedu na parlamentarnim izborima u Finskoj, gdje bi trebao naslijediti Sannu Marin na premijerskoj poziciji.

"To je velika pobjeda. Počet ćemo pregovore o vladi", rekao je bivši ministar, 53-godišnji Petteri Orpo, dobivši pljesak svojih pristaša.

Prema projekcijama televizije Yle, Nacionalna koalicija Petterija Orpa dobiva 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Finske stranke s 46 mjesta i socijaldemokrata dosadašnje premijerke Marin s 43 mjesta. Uoči izbora na temelju anketa najavljivan je zaokret Finske udesno.

NCP je vodio u anketama gotovo dvije godine, iako se njegova prednost istopila posljednjih mjeseci. Obećao je smanjiti potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dosegao nešto više od 70 posto BDP-a otkako je Marin preuzela dužnost 2019.

Pročitajte i ovo Sanna Marin Ojačana politička podjela Parlamentarni izbori u Finskoj: Može li Sanna Marin nadjačati val ultradesnice?

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednja od svih članica Turska odobrila ulazak Finske u NATO, Erdogan ipak nastavlja s blokadom Švedske

Orpo je ranije optužio Marin da narušava finsku ekonomsku otpornost u vrijeme kada je europska energetska kriza, potaknuta ruskim ratom u Ukrajini, teško pogodila zemlju, a troškovi života porasli. Najavio je da će pregovarati sa svim grupama kako bi dobio većinu u parlamentu. Izbori se održavaju samo nekoliko dana uoči službenog pristupa Finske NATO-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene