Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smirivanje strasti

'Na godinu ugine oko pet milijardi ptica, to je normalno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više znanstvenika i stručnjaka komentira pomor životinja u svijetu, a brojni smatraju kako je u cijeloj priči jedini misterij medijska pompa.

Gotovo da i nema relevantnog svjetskog medija koji se na ovaj, ili onaj način, nije uhvatio prenošenja vijesti o masovnim pomorima ptica u SAD-u i Švedskoj, preko 2 milijuna riba i 40.000 rakova, te komentiranja tih događaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi misterij VIDEO: Ptice i dalje padaju, u Švedskoj i Louisiani Slika nije dostupna Znanstvenici u čudu Misterij: 'Što god je uzrokovalo pomor 5.000 ptica, snašlo ih je brzo'

>> Teorije urote: Pomor je znak apokalipse?

>> 'Je li pomor početak kraja? Nije!'

Prva objašnjenja američkih ornitologa, iako nisu konačna, samo su raspirila maštu medija o raznoraznim apokalipsama pa čak i teorijama zavjere. Ipak, svi stručnjaci, bez obzira iz kojeg kraja svijeta da dolaze, ponavljaju jedno te istu stvar - takvi pomori su normalna stvar.

Relativno mala brojka

'U Sjevernoj Americi, u svakom trenutku nalazi se oko deset milijardi ptica... a moglo bi ih biti čak i 20 milijardi. Od toga svake godine gotovo polovica umire prirodnim putem', rekao je za National Geographic ornitolog Greg Butcher, koji je šef očuvanja ptičjih vrsta za National Audubon Society u Washingtonu.

Istaknuo je kako se ptice, koje su pronađene u Arkansasu, zapravo vrlo česta vrsta u SAD-u i mogu se okupiti u velikim jatima tijekom jeseni i zime. 'Rekord za koji sa osobno čuo jest 23 milijuna ptica u jednom jatu', istaknuo je Butcher. 'U tom kontekstu, pomor 5.000 ptica relativno je malena brojka', zaključio je.

Preusmjeravanje pažnje medija

Objasnio je kako ptice često udaraju u objekte u letu, poput visokih zgrada u gradovima, dalekovode, telekomunikacijske tornjeve i sl., a objekti koji uzrokuju najviše smrti su konstantno osvijetljene visoke građevine.

Evo i dosadašnjih objašnjenja uzroka smrti pomora ptica u SAD-u i Švedskoj. Dakle smrt 500 ptica u Louisiani, najvjerojatnije su uzrokovale žice dalekovoda. Švedskih 100-injak mrtvih ptica nije uginulo od nekakve bolesti, već od fizičkih ozljeda uslijed udara. Za Arkansas se isto objašnjenje nudi već danima, a ono kaže da je ptice zbunio novogodišnji vatromet te da su se počele sudarati s objektima u niskom letu i na taj način skončale.

'Za biologe su te smrti najnormalnija pojava u prirodi. Voljela bih kad bi mogla svu tu pozornost preusmjeriti na prave krize u svijetu biologije', naglasila je Karen Rowe, ornitologinja iz Arkansasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene