Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i njegov crnogorski kolega Predrag Bošković potpisali su u Podgorici Sporazum o socijalnom osiguranju koji će regulirati međusobne odnose u području mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja ocijenivši da taj sporazum otvara put jednostavnijem protoku radne snage.


Ministar Mrsić istaknuo je da će sporazum olakšati odlazak građana iz jedne u drugu zemlju te da on jamči prava koja će crnogorski građani imati prilikom zapošljavanja u Hrvatskoj, kao i hrvatski građani kada rade u Crnoj Gori.

Vezani članci Sanja Vejnović - 8 Jedna od naših najljepših glumica pohvalila se radom na novom projektu: "Uloga za poželjeti, glumci još bolji, ekipa iz snova!" Crna Gora, policija (Ilustacija: AFP) Kriminalni klanovi ''ratuju'' na trgovima i ulicama usred bijela dana: Do sada ubijeno više od 20 ljudi, od kojih su četiri slučajne žrtve

>> Ministar Mrsić ne očekuje veće migracije radne snage

Crnogorski ministar rada i socijalnog osiguranja Predrag Bošković je rekao da će ovim sporazumom građanima dvije zemlje biti omogućeno da na kvalitetniji način ostvare pravo na mirovinu, socijalno i zdravstveno osiguranje te da se na povoljniji način definira buduće zapošljavanje hrvatskih državljana u Crnoj Gori i crnogorskih u Hrvatskoj. On smatra da je Sporazum o socijalnom osiguranju mnogo povoljniji od onog što je 2003. godine Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) potpisala s Hrvatskom i što je Crna Gora primjenjivala nakon sticanja neovisnosti. Prema riječima Boškovića, građani do sada nisu imali problema s reguliranjem prava na mirovinu.

Ministar Mrsić obećao je pomoć Hrvatske Crnoj Gori kako bi se skratio put njezina pridruživanja i prijema u EU te istaknuo da je Hrvatska opredijeljena za suradnju sa susjedima i želi da se prevladaju sva neriješena pitanja. 'Želimo dati punu potporu Crnoj Gori, s ciljem da sva iskustva kroz koja smo prolazili kroz pregovore s EU prenesemo i da taj put bude kraći nego što je bio u slučaju Hrvatske', kazao je Mrsić.

Ministar Bošković rekao je kako je ta pomoć Crnoj Gori neophodna te da odnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom i trebaju biti primjer drugim državama. Bošković je istaknuo da je Hrvatska potrebna Crnoj Gori u narednom razdoblju kako bi joj pomogla na putu prema EU.

Odnosi između Hrvatske i Crne Gore u području socijalne sigurnosti do sada su bili regulirani Ugovorom između Republike Hrvatske i SR Jugoslavije o socijalnom osiguranju. Poslije stjecanja neovisnosti Crna Gora je predložila sklapanje novog ugovora kojim bi bila uređena pitanja iz sustava socijalne sigurnosti. Pregovori su započeli krajem 2011. godine, a nakon ukupno četiri kruga pregovora dogovoren je tekst ugovora koji sukladno općeprihvaćenim europskim načelima obuhvaća davanja iz mirovinskog i zdravstvenog sustava, osiguranje za vrijeme nezaposlenosti i obiteljska davanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju