Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključan plan

MOŽE LI 28 ZEMALJA POSTIĆI DOGOVOR? 'Ne postoji plan B'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako pregovori ne poluče uspjeh, druge opcije nema.

Miguel Cañete, europski povjerenik za klimatske promjene rekao je za Guardian kako je iznimno zabrinut zbog manjka vremena za pregovore koji bi trebali prethoditi konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu. 'Ne postoji plan B u slučaju da konferencije ne poluči uspjeh', kaže Cañete.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

A da bi konferencija uspjela, šefovi vlada 28 zemalja članica, koji uglavnom neće sudjelovati osobno na konferenciji, moraju uputiti svoje ministre koji će sudjelovati u pregovorima da za stol dođu s planovima koji će uključivati smanjenje emisije štetnih plinova, financijska pomoć bogatih zemalja za siromašnije zemlje te s planom novih mjera kojima će se siromašne zemlje prilagoditi globalnom zatopljenju.

Dolaze suše i poplave: Poremetit će se globalno tržište, cijene hrane će rasti

Povjerenik dodaje i kako će Europska unija odbiti svaki eventualni dogovor ukoliko ocijene da nije dovoljno ambiciozan u smjeru smanjenja stakleničkih plinova, što je ključna točka pregovora. 'Bitno nam je postići dogovor, ali ne bilo kakav', kaže Cañete.

Konferencija će se održati u francuskoj metropoli u prosincu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kao dio novog globalnog dogovora o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Vrlo važan blok u globalnim pregovorima čine zemlje u razvoju, a da bi se postiglo rješenje potreban je konsenzus svih 196 zemalja.

Cañete je obećao da će financijska pomoć siromašnijim zemljama biti dvojaka - prvo, pokazat će se kako će bogatije zemlje ispuniti svoje obećanje o pružanju 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine u takozvanim 'klimatskim financijama' te drugo - pregovori u Parizu trebali bi rezultirati i novim sistemom koji bi povećao količinu tog novca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene