Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši obavještajni časnik

Mozak iza krvave kampanje: On je osmislio preuzimanje sjevera Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, poznatiji pod imenom Haji Bakr, 'zaslužan' je za ISIS-ove krvave planove.

ISIS-ovo preuzimanje sjeverne Sirije i namjeru da preuzme Irak osmislio je čovjek po imenu Haji Bakr, bivši obavještajni časnik Saddama Husseina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

U izvješću koje je objavio Der Spiegel, pod nazivom 'Tajni dosjei otkrivaju strukturu Islamske države', njemački magazin tvrdi da su dobili pristup kartama, listama i rasporedima koji iznose plan za uspostavu kalifata u Siriji.

Rukom pisane dokumente zaplijenili su pobunjenici u sirijskom gradu Aleppo ranije ove godine, nakon što su borci ISIS-a bili prisiljeni napustiti svoje sjedište tamo. Magazin je do 31 dokumenta došao nakon dugotrajnih pregovora s pobunjenicima.

Tvrdi se da je autor dokumenta Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, poznatiji pod imenom Haji Bakr, prenosi Independent. 

Bivši pukovnik u obavještajnoj službi Saddama Husseina, navodno je nadzirao pedantan plan preuzimanja sjevera Sirije, koristeći tehnike naučene u Husseinovom režimu, uključujući nadzor, špijunažu, ubojstva i otmice.

Bile su dio elitne postrojbe IS-a, udane za džihadiste: 'Bičevale smo starice zbog nepropisne odjeće'

U izvješću se navode tvrdnje jednog prebjega iz Islamske države koji kaže da je velik broj bivših časnika i sigurnosnih agenata koji su radili za Saddama vodio ISIS tijekom krvave kampanje za uspostavljanje kalifata.

'Ono što je Bakr stavio na papir, stranicu po stranicu, s pažljivo istaknutim pojedinačnim odgovornostima, nije bilo ništa manje nego nacrt za preuzimanje', piše u tekstu Der Spiegela.

'To nije bio vjerski manifest, nego tehnički precizan plan', stoji u tekstu.

U tekstu se navodi i kako se Bakr kretao od pada iračke vojske 2003. godine do njegove smrti lani. Tako je između 2006. i 2008. godine držan u američkim pritvorskim objektima, a 2010. je postao vrlo utjecajan u stvaranju Islamske države.

Bila je odabrana za seksualnu robinju. No, jedan trenutak bio je presudan...

Navodno je surađivao s malom skupinom bivših iračkih obavještajaca kako bi Abu Bakr al-Bagdhdadija stavili na čelo militantne operacije, s ciljem davanja religioznog lica skupini. Sam Bakr je opisan kao nacionalist, a ne islamist.

Der Spiegel tvrdi da je kombinacija fanatičnih uvjerenje i strateške kalkulacije, pod vodstvom Bakra, dovela do uspjeha u militantne skupine u preuzimanju sjeverne Sirije i proboja u Iraku.

Bakr je 2012. godine navodno otputovao u Siriju kako bi nagledao preuzimanje sjeverne regije te zemlje, a borbama je odlučio koristiti niz stranih početnika iz Saudijske Arabije, Tunisa i Europe, kao i iskusne čečenske i uzbekistanske borce.

Navodno je ubijen tijekom sukoba sa sirijskim pobunjenicima u siječnju prošle godine, nakon što je njegov plan za preuzimanje proveden i nakon što su militanti smješteni na strateške položaje koji im omogućuju selidbu u Irak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene