Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjegle su u Tursku

Bile su dio elitne postrojbe IS-a, udane za džihadiste: 'Bičevale smo starice zbog nepropisne odjeće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjegunke se skrivaju u Turskoj. Teško je reći da su slobodne jer znaju da ih džihadisti traže.

Dvije bivše članice elitne postrojbe Islamske države poznate kao Al Khansa brigada, koje su bile udane za islamske militante, pobjegle su i sada se skrivaju u Turskoj.

S njima je u kontakt stupio Sky News za koji su ispričale svoju priču, pod lažnim imenima. Pobjegle su iz sirijskog rada Rakke. Boje se da će ih pronaći.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja



Doaa (20) je odlučila otići iz Sirije nakon što se njezin suprug, islamski borac iz Saudijske Arabije, raznio u samoubilačkom napadu. Kazala je kako ga je voljela te da ju je uspio uvjeriti da je Islamska država prava zemlja za njih.

Njezin je zadatak u Al Khansa brigadi bio da kažnjava žene koje se ne pridržavaju strogih pravila Islamske države. Čak je i samu sebe kažnjavala. Bičevanjem.
'Ako žena pokuša pobjeći, kazna je 60 udaraca bičem. Ako ne nosi burku ili slučajno ima visoke pete, uobičajena kazna je 40 udaraca bičem', ispričala je Doaa kojoj je sada žao zbog svega što je činila. Kaže da se srami jer je bičevala i starice zbog nepropisne odjeće.

Al Khansa brigada osnovana je prošle godine kako bi Islamska država strože kažnjavala žene koje se ne pokoravaju njihovim pravilima, uključujući i ono da moraju biti prekrivene od glave do pete te da se ne smiju pojavljivati u javnosti bez muške pratnje. Žene koje su bile članice brigade primale su plaću 70 funti mjesečno, oko 700 kuna.

Gotovo 100.000 ljudi u bijegu od pošasti

Druga bjegunka, Umm Outs, kazala je kako je u brigadi viđala mnoge žene sa Zapada. I ona sama bila je udana za strane borce koji su došli u IS. Prvi je bio iz Turske, a kada je poginuo morala se udati za jednog Egipćanina koji ju je ostavio i pobjegao. Kaže da ga nije voljela i da bi se teško njihov odnos mogao nazvati bračnim.

Doaa i Umm Ous su u Turskoj, no teško da se može reći da su bijegom iz Islamske države postale slobodne. Znaju da ih islamisti traže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene