Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan bi trebao biti agresivniji u postupanju s osobama osumnjičenima za finacijski kriminal, smatra Odbor stručnjaka Vijeća Europe.


Vatikan bi trebao biti agresivniji u postupanju s osobama osumnjičenima za finacijski kriminal kao što su pranje novca i pojačati sudski progon i podizanje optužnica, priopćio je u utorak Odbor stručnjaka Vijeća Europe za provedbu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (Moneyval).

Vezani članci Slika nije dostupna "Povijesni zaokret": Vatikan razmatra izopćenje mafijaša iz Crkve Slika nije dostupna Papa Franjo ne odustaje: Vatikan zamrznuo dva milijuna eura

Iako je Vatikan ostvario veliki napredak u 'čišćenju' svoje banke, upletene u brojne skandale, i drugih financijskih institucija, i dalje je previše mlak u području pravosuđa.

Vatikan se zasad nije oglasio, ali je papa Franjo raščišćavanje financija postavio kao prioritet, a osoblje Svete Stolice surađivalo je s procjeniteljima Moneyvala.

Moneyval procjenjuje koliko su financijski zakoni i praksa u nekoj zemlji u skladu s međunarodnim standardima u borbi protiv pranja novca i drugog financijskog kriminala.

Moneyval u svojoj detaljnoj procjeni na 150 stranica navodi da se krenulo u rješavanje mnogih od ranije navedenih nedostataka. Ovo je treće izvješću te financijske institucije o Vatikanu od 2012. godine.

"Međutim, i dalje nema dovoljno optužnica za pranje novca ili za drugi financijski kriminal... To treba unaprijediti", stoji u izvješću.

Također se navodi da je pokrenuto 29 istraga o pranju novca te da je na vatikanskim računima zamrznuto više od 11 milijuna eura, ali da "nema pravih rezultata u pravosudnom progonu ni u jednoj od istaknutih istraga". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook