Igor Dodon (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)
Igor Dodon (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Moldavski je sud u nedjelju smijenio s dužnosti predsjednika Igora Dodona te je postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za prijelaznog predsjednika, navodi se u priopćenju suda.


Sud je objasnio da Dodon nije raspustio parlament, što je morao učiniti sukladno ranijoj odluci Ustavnog suda. Filipova Demokratska stranka Moldavije je u subotu objavila da će osporiti legitimitet nove vlade imenovane isti dan uz Dodonovu potporu.

Vezani članci Ashton Kutcher (Foto: Getty Images) Slavni glumac svjedočio na suđenju serijskom ubojici koji mu je ubio blisku osobu: "Došao sam prekasno" Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Pixsell, Dino Stanin) Sud u Splitu održao ročište o žalbi Darka Kovačevića Daruvarca: Odluku će donijeti tek za nekoliko dana

Filip je u nedjelju, nakon što ga je sud imenovao prijelaznim predsjednikom, raspisao izvanredne izbore za rujan. Moldavski parlament je u subotu odobrio sastav koalicijske vlade, sastavljene nakon višemjesečnih pregovora, u kojoj sudjeluju Socijalistička stranka proruskog Igora Dodona i proeuropski savez ACUM, premijerke Maje Sandu.

Predsjednica ACUM-a Maia Sandu, bivša ministrica obrazovanja i savjetnica Svjetske banke, postala je nova premijerka u subotu, obećavši smanjenje utjecaja oligarha u Moldaviji. Nakon izbora održanih u veljači nije formirana većina u parlamentu.

Demokrati su optužili Sandu i socijaliste za uzurpaciju vlasti jer je Dodon ignorirao odluku Ustavnog suda, prema kojoj bi se novi izbori trebali održati ako vlada nije formirana do 7. lipnja.

Moldavija, malena zemlja s 3,3 milijuna stanovnika, stiješnjena između Ukrajine i Rumunjske, teško izlazi iz opetovanih političkih kriza i redovito je na udaru političko-financijskih skandala, napose onog iz 2016. kada je iz triju domaćih banaka nestala milijarda dolara, što je 15 posto moldavskog BDP-a. (Hina)

Najveći u posljednjih 15 godina: Stotine tisuća na prosvjedu u Hong Kongu protiv izručenja osumnjičenih Kini