Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moldovska proeuropska vlada protjerala je petero ruskih diplomata što je predsjednik Igor Dodon, kojeg podržava Moskva, nazvao "sklandaloznim" potezom usmjerenim na potkopavanje odnosa Moldavije i Rusije.


Moldavijom su upravljale proeuropske vlade no izbor Dodona krajem 2016. ukazao je na gubitak povjerenja u moldovske čelnike i sve snažniji utjecaj Rusije u bivšim sovjetskim državama.

Vezani članci Slika nije dostupna Stravična nesreća u Rusiji: Autobus s mosta pao na zaleđenu rijeku u Sibiru, najmanje 19 poginulih Vladimir Putin (Foto: AFP) Slobodan vikend, slobodan dan? Njet: "Putin radi kao visoka peć koju je nemoguće ugasiti - non-stop"

Moldavska vlada nije navela razloge protjerivanja, a ruski veleposlanik u Moldaviji Farit Muhamečin potvrdio je protjerivanje no nije naveo pojedinosti.

"Ova je vlada poduzela skandalozan korak spram našeg strateškog partnera Rusije", rekao je Dodon u objavi na Facebooku, te dodao kako su "to najvjerojatnije napravili po nalogu sa Zapada, možda i preko oceana. Oni koji su zabrinuti zato što je konačno uspostavljen konstruktivan i učinkovit dijalog između predsjedništva i Kremlja", rekao je.

Kao i u slučaju Ukrajine i Gruzije, potezi Kišinjeva u stvaranju tješnjih veza s EU-om nailazili su na otpor Moskve.

Ranije ove godine moldavski dužnosnici optužili su ruske sigurnosne službe da nastoje omesti istragu o operaciji pranja novca vođenoj od Rusije tako što su vršile pritisak na moldavske dužnosnike kada bi putovali u ili preko Rusije. (HINA)