Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavila pemijerka

Pala moldavska vlada: Zemlju potresa gospodarska kriza i sve veći pritisak ukrajinskih izbjeglica

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Moldavska premijerka Natalia Gavrilita objavila je u petak da njezina vlada podnosi ostavku, nakon 18 turbulentnih mjeseci na vlasti obilježenih gospodarskom krizom i posljedicama ruskog rata u Ukrajini.

Moldavska vlada podnijela je ostavku zbog posljedica teške gospodarske krize i ruske agresije na Ukrajinu. Nakon 18 mjeseci, moldavska premijerka Natalia Gavrilita u petak je objavila ovu novost.

"Vjerujem u moldavski narod. Vjerujem u Moldaviju", rekla je novinarima. "Vjerujem da ćemo prevladati sve poteškoće i izazove."

Bivša sovjetska republika s 2,5 milijuna stanovnika pogođena je visokom inflacijom i pritiskom velikog broja ukrajinskih izbjeglica.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rat u Ukrajini Medvedev o Bidenovom potezu: "Taj starac brka imena, nazive, datume, gubi se u vlastitom uredu… On može započeti svjetski rat"

Teški uvjeti uzrokovani ratom

Pogođena je i prekidima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i pokušava se osloboditi ovisnosti o ruskom plinu.

Zbog rasta cijena, osobito plina iz Rusije, izbili su prosvjedi, što je vlada ocijenila dijelom ruske kampanje destabilizacije vlade.

Pročitajte i ovo Zelenski u Bruxellesu - 3 Na važnoj turneji Zelenski u srcu Europe upozorio na opasan scenarij: Na rubu suza, s agendom od 10 točaka u džepu

Gavrilita je stupila na dužnost u kolovozu 2021. nakon što je njezina proeuropska Stranka akcije i solidarnosti osigurala većinu u parlamentu s mandatom da se obračuna s korupcijom.

Moldavija je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene