Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mr. Marlboro'

SAHARSKI GOSPODAR RATA Jedan od najpoznatijih ratnih vladara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednooki ratni veteran, Mokhtar Belmokhtar, poznati pod nadimkom 'Gospodin Marlboro', te opisivan kao nedodirljivi. Svijet je za njegovo ime čuo nakon što je u siječnju 2013. godine organizirao napad na rafineriju plina u Alžiru.

Najmanje 23 osobe su poginule u terorističkom napadu u Burkini Faso. Militanti su pucali na goste prepunog kafića u središtu glavnog grada, a potom upali u obližnji luksuzni hotel popularan među državljanima zapadnih zemalja.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

U spasilačkoj operaciji uz pomoć francuskih i američkih vojnika oslobođeno je više od 120 talaca. Teroristi, među kojima navodno i dvije žene ubijeni su. Odgovornost za napad preuzela je teroristička mreža al-Qaida nazvavši ga osvetom Francuskoj i nevjerničkom zapadu.

Kao glavni organizator i planer napada spominje se alžirski ratni veteran, Mokhtar Belmokhtar za kojeg je svjet prvi puta čuo nakon što je u siječnju 2013. godine organizirao napad na rafineriju plina u Alžiru.

Samo četiri mjeseca nakon napada u Alžiru, njegovo ime ponovno dospjeva u javnost. Ovog puta ga se optužuje za organizaciju dva odvojena napada u Nigeriji. U jednom je napadnuta vojna baza u Agadezu,a u drugom rudnik urana u Arlitu koji je u francuskom vlasništvu. Tijekom napada usmrćeno je najmanje 25 osoba.

Nekoliko puta proglašavan mrtvim

Do sada su ga nekoliko puta proglašavali mrtvim, posljednji put tijekom američkih zračnih napada u Libiji u lipnju 2015. godine, no Belmokhtar se ponovno pojavio. Američka vlada već godinama nudi veliku novčanu nagradu od 5 milijuna dolara za bilo kakve informacije o njemu.

'On je jedan od najpoznatijih ratnih vladara na području Sahare', kazao je za njega Stephen Ellis, akadmik Centra afričkih studija u Leidenu u Nizozemskoj.

Postao je poznat kao 'Mr. Marloboro' zbog svoje velike i značajne uloge u krijumčarenju cigareta i duhana na području Saher. Do 2012. je godine bio pripadnik al-Qaide, te je bio u samom vrhu njezine podružnice al-Qaida islamskog Magreba. Zbog nesuglasica s drugim vođama istupio je iz zloglasne skupine te osnovao svoju, da bi kasnije počeo surađivati s al-Qaidom.

Zajedno su izveli nekoliko napada, kao i onaj posljednji, teroristički napad u Burkini Faso za čiju je odgovornost preuzela al-Qaida u Belomokhtarovo ime.

Privrženost džihadu osjećao još kao dječak

'Mr. Marloboro' rođen je 1972. u mjestu Ghardaia u istočnom Alžiru, a privrđenost dđihadu osjećao je još kao mali dječak. Sa željom da osveti palestinskog islamskog ideologa Abdullaha Yusufa Azzama ubijenog 1989., 19-godišnji Mokhtar otputovao je u Afganistan gdje je započeo s al-Qaidinim kampom za obuku. Osim obuke stvorio je kontakte s džihadistima diljem svijeta.

Nakon poraza Islamske fronte spasa na izborima u Alžiru 1993. godine Belmokhtar se vratio u zemlju kako bi sudjelovao u sukobu u kojem su stradale stotine tisuća ljudi, a koji je postao glavna mantra Oružane islamske grupe, a kasnije i Salafističke grupe za propovijedanje i borbu.

Prema medijskim napisima, lijevo oko je izgubio tijekom borbe s vladinim trupama 1990. godine, a od tada ima stakleno oko. Alžirske su ga vlasti nekoliko puta osudile na smrt, no uvijek im je uspio pobjeći.

Zbog unutarnjih sukoba u al-Qaidi ostao je bez titule 'emira Sahela', a potom odlučio osnovati novu islamističku skupinu pod nazivom 'al-Murabitou' ili 'Brigada maskiranih'.

Njegova prva velika operacija,tijekom koje je dokazao svoju moć unutar džihadističkih krugova, bio je napda na rafineriju plina u alžirskom Amenasu gdje se među stotinama talaca nalazilo i više desataka radnika sa zapada. U napadu je ubieno 38 ljudi, mahom stranci.

Uvijek nekako pronađe način da pobjegne vlastima, a potom se baca na novu orkestraciju napada. Postao je poznat po brojnim otmicama ljudi sa zapada i traženjima velikih otkupnina čime, uz zaradu krijumčarenja duhana, financira svoj džihad, piše BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene