Jednooki ratni veteran, Mokhtar Belmokhtar, poznati pod nadimkom 'Gospodin Marlboro', te opisivan kao nedodirljivi. Svijet je za njegovo ime čuo nakon što je u siječnju 2013. godine organizirao napad na rafineriju plina u Alžiru.


Najmanje 23 osobe su poginule u terorističkom napadu u Burkini Faso. Militanti su pucali na goste prepunog kafića u središtu glavnog grada, a potom upali u obližnji luksuzni hotel popularan među državljanima zapadnih zemalja.

Vezani članci Mađarski premijer Viktor Orban Sasvim neobičan sukob: Mađarska napala omiljenog glumca jer je kritizirao Orbana i nazvao ga "primjerom mržnje i bijesa u svijetu" Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala

U spasilačkoj operaciji uz pomoć francuskih i američkih vojnika oslobođeno je više od 120 talaca. Teroristi, među kojima navodno i dvije žene ubijeni su. Odgovornost za napad preuzela je teroristička mreža al-Qaida nazvavši ga osvetom Francuskoj i nevjerničkom zapadu.

Kao glavni organizator i planer napada spominje se alžirski ratni veteran, Mokhtar Belmokhtar za kojeg je svjet prvi puta čuo nakon što je u siječnju 2013. godine organizirao napad na rafineriju plina u Alžiru.

Samo četiri mjeseca nakon napada u Alžiru, njegovo ime ponovno dospjeva u javnost. Ovog puta ga se optužuje za organizaciju dva odvojena napada u Nigeriji. U jednom je napadnuta vojna baza u Agadezu,a u drugom rudnik urana u Arlitu koji je u francuskom vlasništvu. Tijekom napada usmrćeno je najmanje 25 osoba.

Nekoliko puta proglašavan mrtvim

Do sada su ga nekoliko puta proglašavali mrtvim, posljednji put tijekom američkih zračnih napada u Libiji u lipnju 2015. godine, no Belmokhtar se ponovno pojavio. Američka vlada već godinama nudi veliku novčanu nagradu od 5 milijuna dolara za bilo kakve informacije o njemu.

'On je jedan od najpoznatijih ratnih vladara na području Sahare', kazao je za njega Stephen Ellis, akadmik Centra afričkih studija u Leidenu u Nizozemskoj.

Postao je poznat kao 'Mr. Marloboro' zbog svoje velike i značajne uloge u krijumčarenju cigareta i duhana na području Saher. Do 2012. je godine bio pripadnik al-Qaide, te je bio u samom vrhu njezine podružnice al-Qaida islamskog Magreba. Zbog nesuglasica s drugim vođama istupio je iz zloglasne skupine te osnovao svoju, da bi kasnije počeo surađivati s al-Qaidom.

Zajedno su izveli nekoliko napada, kao i onaj posljednji, teroristički napad u Burkini Faso za čiju je odgovornost preuzela al-Qaida u Belomokhtarovo ime.

Privrženost džihadu osjećao još kao dječak

'Mr. Marloboro' rođen je 1972. u mjestu Ghardaia u istočnom Alžiru, a privrđenost dđihadu osjećao je još kao mali dječak. Sa željom da osveti palestinskog islamskog ideologa Abdullaha Yusufa Azzama ubijenog 1989., 19-godišnji Mokhtar otputovao je u Afganistan gdje je započeo s al-Qaidinim kampom za obuku. Osim obuke stvorio je kontakte s džihadistima diljem svijeta.

Nakon poraza Islamske fronte spasa na izborima u Alžiru 1993. godine Belmokhtar se vratio u zemlju kako bi sudjelovao u sukobu u kojem su stradale stotine tisuća ljudi, a koji je postao glavna mantra Oružane islamske grupe, a kasnije i Salafističke grupe za propovijedanje i borbu.

Prema medijskim napisima, lijevo oko je izgubio tijekom borbe s vladinim trupama 1990. godine, a od tada ima stakleno oko. Alžirske su ga vlasti nekoliko puta osudile na smrt, no uvijek im je uspio pobjeći.

Zbog unutarnjih sukoba u al-Qaidi ostao je bez titule 'emira Sahela', a potom odlučio osnovati novu islamističku skupinu pod nazivom 'al-Murabitou' ili 'Brigada maskiranih'.

Njegova prva velika operacija,tijekom koje je dokazao svoju moć unutar džihadističkih krugova, bio je napda na rafineriju plina u alžirskom Amenasu gdje se među stotinama talaca nalazilo i više desataka radnika sa zapada. U napadu je ubieno 38 ljudi, mahom stranci.

Uvijek nekako pronađe način da pobjegne vlastima, a potom se baca na novu orkestraciju napada. Postao je poznat po brojnim otmicama ljudi sa zapada i traženjima velikih otkupnina čime, uz zaradu krijumčarenja duhana, financira svoj džihad, piše BBC.