Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prizori iz Kaira sve strašniji

VIDEO: Kombijem namjerno naletjeli na prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako je pala noć, tako su, pokraj trga Tahrir, vojni tenkovi otvorili vatru. Još nije poznato na koga su pucali. postoji mogućnost kako su to bili samo pucnjevi upozorenja u zrak, budući je nasilje na trgu iz sata u sat sve strašnije. Trg su zauzeli protuvladini prosvjednici koji su uspjeli od tamo, uz pomoć vojske otjerati Mubarakove pristaše.

S porastom nasilja stižu i vijesti da su egipatske snage sigurnosti uhitile nekoliko novinara, kao i humanitarnih djelatnika, a oduzeta im je i oprema. Aljazeera javlja da su uhićena tri njihova novinara, te da se još jedan smatra nestalim. I Švedska je televizija objavila da je u Egiptu nestao njihov reporter Bert Sundstrom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je u intervjuu za ABC izjavio da bi on volio odstupiti, ali se boji da u zemlji nakon toga ne nastane kaos. Dodao je kako ga ne brine što će ljudi govoriti o njemu već je njegova najveća briga njegova zemlja. Rastužilo ga je, kako je rekao kada je vidio da su se egipćani okrenuli jedni na druge. Dosta mu je moći, dodao je, ali i naglasio kako će, ukoliko on odstupi zemljom zavladati Muslimansko bratstvo. Također je zanijekao kako su prosvjednici koji su izazvali nerede njegove pristaše.  Još je jednom ponovio kako on nikada ne bi pobjegao iz svoje zemlje, te kako 'će umrijeti na egipatskom tlu'.

U međuvremenu su Muslimanska braća, glavna oporbena snaga Egipta, odbili razgovarati s predstavnicima vlasti nakon što ih je zamjenik predsjednika Omar Suleiman pozvao na razgovore. Muslimanska braća kategorički odbijaju svaki dijalog s vlastima, naveo je Mohamed Mursi u priopćenju.

Nova okupljanja i prosvjedi najavljeni za petak

Nema naznaka da će sukobi uskoro prestati, nova okupljanja prosvjednika najavljena su za sutra, a ubijenih je od jučer najmanje 10. Broj ozlijeđenih i dalje raste, a službenih podataka još nema. Spominje brojka od najmanje 800 ozlijeđenih, ali budući je nasilje eskaliralo, ozlijeđenih je i više. Nakon što je vojska stala na stranu protuvladinih prosvjednika, sukobi i kaos sve se više zaoštravaju.

Neredi su se proširili i na ostatak grada, a potpredsjednik Sulejman je izrazio bojazan da se situacija iz Kaira ne proširi i na ostatak Egipta. Pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka napadaju novinari, strance, djelatnike humanitarnih organizacija. Odbor za zaštitu novinara kaže kako je riječ o vladinu pokušaju zastrašivanja i cenzuriranja.

Mubarakovi su pristaše izboli jednoga grčkog novinara po nozi, a fotograf koji je bio s njime dobio je udarac u glavu, objavio je Reuters. Reuters je prenio i vijest Al Arabije da su Mubarakovi pristaše upadali u hotele po Kairu i napadali novinare.

Slike koje stižu iz Kaira sve su strašnije, u javnost je internetom procurio i video na kojem se vidi kombi kako se zalijeće u prosvjednike. Strani mediji tvrde da se radi o policiji.

 

Vlada tvrdi da prosvjednike protiv režima podržavaju stranci. Da sumnjaju kako na prosvjednike 'i njihovu silnu energiju' djeluju vanjski utjecaji', izjavio je za egipatsku državnu televiziju danas potpredsjednik Omar Suleiman. 'Kada ima ovoliko prosvjednika i kada to traje danima uvijek ima vanjskih utjecaja koji iskoriste trenutak i takvu atmosferu da proguraju svoje ideje', rekao je Suleiman.

Premijer se ispričao zbog nasilja

Novi egipatski premijer Ahmed Šafik se ispričao zbog nasilja u središtu grada, a prosvjednici tvrde da je nasilje potaknula vlada. Obećao je istragu o tome 'je li to bilo planirao, je li bilo spontano, je li tko upravljao, je li ih koja stranka ohrabrila'. Upozorio je na gospodarsku štetu zbog desetodnevnih prosvjeda. 'Upozoravam prosvjednike da šteta raste sa svakim novim satom'.

>> Obračun kamenjem, raste broj mrtvih 

Egipatska vojska staje uz prosvjednike

Danas poslijepodne tenk egipatske vojske krenuo je u središtu Kaira na pristaše predsjednika Hosnija Mubaraka koji su bacali kamenje na Mubarakove protivnike i naišao na odobravajuće klicanje prosvjednika iscrpljenih od cjelonoćnih nereda.

'Allahu Akbar, vojska i narod zajedno su', vikali su prosvjednici na barikadama na trgu Tahriru gdje se stotinama koji ondje noće pridružilo i više tisuća novih prosvjednika. Tenk je okrenuo cijev prema bacačima kamenja, oni su se razbježali, a onda se ponovno okupili i nastavili bacati kamenje.

'Egipatska se vlada služi strategijom eliminacije svjedoka', rekao je Mohamed Abdel Dajem koji je u njujorškom Odboru za zaštitu novinara koordinator za Bliski istok i sjevernu Afriku.

I egipatska liberalna oporbena stranka Wafd objavila je u da prekida razgovore s vladom jer je vlada, tvrdi Wafd, poduprla nasilje. I neki stranački čelnici pridružit će se prosvjedima. 'Neki od čelnika krenuli su na Tahrir i pridružit će se prosvjednicima, pa i vođa strane Sajid Badavi', priopćila je stranka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene