Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok traju pregovori

Obračun kamenjem, raste broj mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon kratkog jutarnjeg zatišja prosvjednici u Kairu ponovno su započeli svoju bitku protiv Hosnija Mubaraka bacajući Molotovljeve koktele.

Egipatski premijer Ahmed Šafik ispričao se svima zbog nasilja koje je eskaliralo između pristaša i protivnika Mubaraka. Al Jazeera izvještava da lokalni liječnici tvrde da je u neredima poginulo sedam, a egipatske vlasti govore da se radi o pet osoba. BBC i CNN također izvještavaju da je smrtno stradalo petero, a da je ozlijeđeno više od 800 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Neredi u Leipzigu Sukob s policijom VIDEO Neredi u Njemačkoj zbog sudske presude radikalnoj ljevičarki, ozlijeđeni deseci ljudi

Primirje je trajalo oko dva sata, a sada prosvjednici ponovno glasno zahtijevaju da Hosni Mubarak nakon 30 godina ode odmah s vlasti. Egipatski ministar zdravstva Ahmed Samih Farid izvijestio je da je većina ozlijeđenih ozljede zadobila u bacanju kamenja i napadima s metalnim palicama i štapovima.

>> Pet osoba poginulo, više od 800 ozlijeđenih

'Dogodila se fatalna pogreška', rekao je na egipatskoj televiziji premijer Šafik. Obećao je da će po svršetku istrage, kada se sazna tko stoji iza nereda, krivci biti propisno kažnjeni. 'Nema isprike za napad na mirne prosvjednike i ja im se ispričavam zbog svega', naglasio je i još jednom zamolio prosvjednike da odu kućama.

Egipatski vojnici razdvajali su pristaše i protivnike, rasporedivši pješaštvo kako bi napravili tampon zonu u pokušaju da zaustave nasilje. Reutersov novinar je javio da su protivnički tabori razdvojeni i da su udaljeni jedan od drugog oko 80 metara. Ovo je prvi put da je vojska poslana kako bi odlučno djelovala da spriječi nasilje.

'Neutralna zona je u potpunosti pokrivena kamenjem veličine šake', rekao je novinar misleći na kamenje koje su prosvjednici bacali jedni na druge. Organizatori protuvladinih prosvjeda priopćili su da su uhvatili 120 ljudi koji su se pokušali ubaciti među prosvjednike, a koji su iz policije ili iz vladajuće stranke. Oni će biti predani vojsci.

Državna televizija je izvijestila da je egipatski potpredsjednik Omar Sulejman počeo razgovore s političkim strankama i nacionalnim snagama. Premijer Ahmad Šafik u tv-programu potvrdio je sastanak s predstavnicima oporbenih stranaka i nacionalnih snaga, a cilj razgovora je, kako prenosi AFP, pokušati pronaći izlaz iz aktualne situacije.

Glasnogovornik UN-ove mirovne misije na Cipru, Rolando Gomez izvijestio je da će oko 350 zaposlenika UN-a u Egiptu biti evakuirano na Cipar i u Ujedinjene Arapske Emirate. Također je kazao da osoblje UN-a može izabrati između Cipra i Dubaija te da će tijekom dana biti organizirani povratni letovi za osoblje. Rekao je i da je sve pripremljeno kako bi osoblje UN-a i njihove obitelji bile smještene u ciparskim hotelima. Dodao je kako će određen broj zaposlenika UN-a ostati u Egiptu, gdje će nastaviti obavljati 'osnovne funkcije'.

Egipatski kabinet u četvrtak je opovrgao bilo kakvu ulogu u mobiliziranju simpatizera egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka protiv protuvladinih prosvjednika na kairskom Trgu Tahrir, a premijer je izjavio da namjerava provesti istragu o tomu tko stoji iza nasilja.

'Optužiti vladu da je mobilizirala predsjednikove simpatizere je potpuno nerealno. To bi nas omelo u nastojanjima da uspostavimo mir u zemlji', kazao je glasnogovornik kabineta Magdy Rady.

Kako prenosi Reuters, prosvjedi protiv predsjednika Mubaraka počeli su i u Aleksandriji, drugom najvećem egipatskom gradu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene