Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Originalno platno

'Mlađa' Mona Lisa predstavlja se u Ženevi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mlađa' verzija Mona Lise bit će dostupna publici u Ženevi i upravo je ta inačica originalno platno koje je naslikao talijanski renesansni majstor Leondardo da Vinci, tvrdi švicarska Zaklada Mona Lise, organizator tog kulturnog događaja.

Temeljita 30-godišnja istraživanja čvrsto upućuju na to da je upravo ova mlađa Mona Lisa original što ga je naslikao Leonardo, kaže član zaklade, irski povjesničar umjetnosti Stanley Feldman.U Italiji i Francuskoj jedina priznata verzija 'Mona Lise', poznata kao 'La Giaconda' ili 'La Joconde', protret je Lise Gherardini, supruge talijanskog plemića Francesca del Giaconda koji je naručio sliku.

No Leonardo naručitelju nikada nije predao portret. Feldman i njegov brat David tvrde da povijesni dokazi, kritička usporedba i znanstvena ispitivanja najmodernijim tehnikama podupiru njihova stajališta. Na slici koja će od četvrtka biti izložena u Ženevi, mlada je žena 20-ih godina, dok remekdjelo koje se čuva u Louvreu prikazuje ženu u ranim tridesetim.

>> Talijanski arheolozi uvjereni da su ovo kosti Mona Lise!

Zaklada u kojoj je ugledni član Alessandro Vezzosi, vodeći talijanski stručnjak za Leonardova djela i ravnatelj umjetnikova muzeja u rodnome gradu Vinciju, podupire teoriju od "dvije verzije" najslavnijeg platna. Bude li njihova tvrdnja dokazana izazvat će veliku senzaciju u umjetničkom svijetu.

Drugi stručnjaci, međutim, dvoje u takvu tezu. Neki drže da je kopija koja će biti predstavljena u Ženevi rad nepoznatog slikara koji je Mona Lisu jednostavno učinio mlađom preslikavajući Leonarda. Vezzosi je o mlađoj verziji Mona Lise objavio i knjigu 'Mona Lisa-Leonardo's Earlier Version', luksuzno izdanje od 300 stranica koje će također biti predstavljeno u četvrtak u Ženevi.

Mlađa verzija Mona Lise, za koju Feldman vjeruje da je naslikana oko 1505., nije novost u umjetničkim krugovima. Osim kratkog izleta u Japanu, slika je godinama bila pohranjena u Švicarskoj. Otkrio ju je 1913. kolekcionar Hugh Blaker u ladanjskoj kući na zapadu Engleske gdje je stoljeće čamila neopažena.

>> U muzeju otkrivena najstarija kopija Mona Lise

Nakon Blakerove smrti 1936., sliku je kupio poznati američki kolekcionar Henry Pulitzer i pohranio je u švicarsku banku. Kada je Pulitzer umro 1979., slika je prešla u vlasništvo njegova švicarskog poslovnog partnera koji je pak umro 2010., te je tada platno kupio jedan međunarodni konzorcij.

Mona Lisa, koja se čuva u Louvreu, bila je Leonardovo vlasništvo sve do smrti slavnog majstora koji je u dobi od 67 godina umro 1519. godine u malome francuskom dvorcu na Loirei. Nakon Leonardove smrti slika je postala dio zbirke francuskog kralja Franje I. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Napad na Mona Lisu Sve je snimljeno VIDEO Bacile juhu na Mona Lisu: Traže pravo na zdravu i održivu hranu Slika nije dostupna Smiješno ili istinito? Odao je osmijeh? Postavljena nova teorija o zagonetnoj ženi!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene