Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastala paralelno s orginalom?

U muzeju otkrivena najstarija kopija Mona Lise

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slika koju stručnjaci smatraju najstarijom kopijom Leonardove Mona Lise otkrivena je u madridskome muzeju Pradu.

Muzej je objavio da se sve do nedavne restauracije nije znao kolika je važnost slike zbog skrivenih slojeva na njoj. Stručnjaci Prada sada vjeruju da je slika nastala paralelno s nastankom originala u 16. stoljeću i da ju je naslikao neki od Leonardovih učenika.

Danas je poznato više desetaka replika Mona Lise iz 16. i 17. stoljeća. Na novoj izložbi u SAD-u govori se upravo o tome da je kopiranje tada cvjetalo. U časopisu Art Newspaper koji je objavio tekst o tom otkriću, kaže se da će 'ta senzacija transformirati naše shvaćanje najslavnije slike na svijetu'.

Pročitajte i ovo Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu Slika nije dostupna Uvjereni Stručnjaci: Postoje dvije Mona Lise, i obje je naslikao da Vinci

Čišćenje i restauracija bili preopasni

Originalna slika koja trenutačno visi u Louvreu u Parizu zatamnjena je brojnim slojevima staroga ispucanog laka, a stručnjaci kažu da bi čišćenje i restauracija bili preopasni.

Art Newspaper piše kako su skidanjem jednog sloja crne boje s novootkrivene replike otkriveni 'fini detalji delikatnog toskanskoga krajolika' nalik pozadini na Leonardovu remek-djelu. Otkriće ove kopije također je stručnjake navelo na nagađanja da je žena koja je pozirala Leonardu bila u njezinim ranim dvadesetim godinama, odnosno mnogo mlađa nego što izgleda na originalu u Louvreu.

Kopija će ožujku biti postavljena u Louvreu, odmah od originala, kako bi ih posjetitelji mogli usporediti. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene