Talijanski tim arheologa uvjeren je kako su u napuštenom samostanu Svete Ursule u Firenci pronašli ostatke Lise Gherardini.


Radi se o ženi u svijetu poznatijoj kao Mona Lisa, licu sa slikarskog remek djela Leonarda Da Vincija. Arheolozi su pronašli prvo lubanju i nešto koštanih ostataka zakopanih metar i pol ispod poda samostana prošle godine, da bi prošlog tjedna pronašli i kostur žene, za koji vjeruju kako pripada upravo Lisi Gherardini.

Vezani članci Aerodrom, Italija Otkazano nekoliko letova iz Italije prema Hrvatskoj zbog štrajka kontrole leta Italija poplave, ilustracija Poplave pogodile Italiju: Hitne službe zatrpane pozivima

>> Pronađen kostur Mona Lise?

Pronađene kosti biti će podvrgnute testiranju, kako bi se vidjelo pripadaju li prethodno pronađenoj lubanji, odnosno je li se radilo o jednom kosturu ili više njih u grobnici. Nakon toga biti će obavljena i DNK analiza, koja će se usporediti s DNK podacima o dvoje potomaka Lise Gherardini, koji su pokopani nedaleko u samostanu. Ukoliko će se DNK podaci podudarati, bit će to veliko otkriće i potvrda pronalaska možda i najpoznatijeg ženskog modela u povijesti.

'Još ne znamo pripadaju li pronađene kosti jednom kosturu ili više njih. No, ovo potvrđuje našu teoriju kako u samostanu Svete Ursule još uvijek postoje ljudske kosti te ne možemo isključiti da se među njima nalaze i kosti Lise Gherardini', istaknuo je arheolog Silvano Vinceti.

Lisa Gherardini je bila inače supruga bogatog trgovca svilom Francesca del Giconda, a u Italiji je Mona Lisa poznatija kao La Giaconda. Ona je postala opatica nakon suprugove smrti, a umrla je u samostanu 15. srpnja 1542. godine, u 63. godini života.

Leonardo Da Vinci čuvenu je sliku s Lisom Gherardini počeo slikati 1503. ili 1504. godine, a dovršio ju je tek 1519. godine, nešto prije svoje smrti i nakon što se preselio u Francusku.

Mona Lisa je pripada francuskim vlastima i toliko je poznata u svijetu i toliko je puta poslužila raznoraznim karikaturama, da se smatra najpoznatijom slikom na svijetu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.