Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) rekao je kako će haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić potpasti pod 'mehanizam okončanja nedovršenih poslova'.


Mladić i Hadžić će potpasti pod taj mehanizam u slučaju da ne budu procesuirani do kraja mandata toga suda, izjavio je u Beogradu Patrick Robinson.

Vezani članci Slika nije dostupna Patrick Robinson poziva na hitno uhićenje Mladića i Hadžića Slika nije dostupna Plan uhićenja preostalih haških optuženika

Podsjetivši kako je Vijeće sigurnosti UN uspostavilo mehanizam za nastavak rada ICTY-a i nakon što mu službeno istekne mandat, Robinson je na tiskovnoj konferenciji u srbijanskom prizivnom sudu izjavio kako dijeli zabrinutost glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza što su Mladić i Hadžić i dalje u bijegu, kao i nadu da će oni biti uhićeni i privedeni.

Upitan smatra li da bi Europska unija trebala provoditi dodatni pritisak na Srbiju zbog Mladića i Hadžića, naveo je kako je pitanje suradnje Srbije s Haaškim sudom više pitanje za glavnog tužitelja i tužiteljstvo.

>> Umjesto Ratka Mladića policija uhitila belgijskog slikara

'Izgradnja kapaciteta nacionalnih pravosudnih sustava u zemljama bivše Jugoslavije od presudne je važnosti za ostvarivanje pravičnosti, mira i vladavine prava. Nastavit ćemo raditi zajedno s našim partnerima iz regije i drugdje kako bismo poduprli taj proces', istaknuo je Robinson predstavljajući projekt potpore suđenjima za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije.

Predsjednik Haaškog suda izrazio je zadovoljstvo radom srbijanskih sudova i kvalitetom i brzinom okončavanja postupaka.

'Srbija ima najveći interes da se Mladić i Hadžić privedu'

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je pritom kako Srbija ima najveći interes da Mladić i Hadžić budu privedeni Haaškom sudu. 'Mi trpimo političke, gospodarske, moralne osude zbog dva čovjeka. Nismo to zaslužili i zato ih čim prije želimo u Haagu', kazao je Vukčević.

Projekt potpore suđenjima za ratne zločine, vrijedan četiri milijuna eura, koji financira Europska unija, bit će proveden u suradnji s ICTY i Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih naroda za zločine i pravosuđe, uz pomoć regionalnih ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Skoplju.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako suradnja Srbije s Haaškim sudom provedbom toga projekta ulazi u novu fazu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju