Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašan slučaj

Mislili su da 14-godišnjak ima gripu, a onda su mu amputirali ruke i noge: Počeli su mu otkazivati organi

Mathias Uribe
Mathias Uribe Foto: Go Fund Me
Mathiasu Uribeu, 14-godišnjem dječaku iz Tennesseeja u SAD-u, amputirane su ruke i noge nakon što je doživio simptome slične gripi, a potom se ispostavilo da ima smrtonosnu bakterijsku infekciju.

Stranica GoFundMe koju su postavili roditelji 14-godišnjaka objašnjava da je Mathias Uribe sredinom lipnja počeo osjećati simptome slične gripi. Međutim, 30. lipnja tinejdžer je hitno prebačen u bolnicu nakon što mu je izenanada stalo srce.

Helikopterom je prevezen u dječju bolnicu u Vanderbiltu, gdje je odmah stavljen pod ECMO uređaj nakon što su mu dijagnosticirani upala pluća i streptokokni sindrom toksičnog šoka, što je rezultiralo otkazivanjem organa, piše Sportskeeda.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar - 5 Gost Dnevnika Nove TV "Ovo neće biti dugoročne mjere": Filipović o zamrzavanju cijena i hoće li biti nestašica. Upitan zašto još uvijek nije smijenjen šef HEP-a

Riječ je o rijetkoj bakterijskoj infekciji koja rezultira septičkim šokom, zatajenjem organa i potencijalnom smrću. Iznimno je teško dijagnosticirati bolest na početku jer počinje simptomima sličnima gripi kao što su vrućica, zimica, mučnina i povraćanje.

Međutim, u sporadičnim slučajevima, simptomi se brzo mijenjaju u zatajenje više organa, što često rezultira smrću. ECMO stroj omogućio je pumpanje krvi izvan Mathiasova tijela kako bi pomogao srcu i plućima da zacijele. Međutim, Mathiasu su morali amputirati ruke i noge jer je dotok krvi u organe bio ugrožen zbog bakterijske infekcije.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Aktualne teme Na sastanku predsjedništva SDP-a komentirale se cijene i opoziv: "Oporoba ima gotovo jedinstven stav, nemaju oni iluzija"

Dr. Katherine Boyle, asistentica profesora pedijatrijske intenzivne medicine u dječjoj bolnici Vanderbilt, opisala je stanje tinejdžera kao izuzetno rijetko. "Ponekad, kada dobijete gripu, ona vas pripremi za bakterijsku infekciju. Ali čak ni tada većina djece ne oboli ni približno kao Mathias."

Stranica GoFundMe postavljena kako bi se pokrili troškovi eventualnog boravka Mathiasa Uribea u bolnici prikupila je oko 250.000 dolara, što je polovica ciljanog iznosa od 500.000 dolara. Na stranici se navodi da se Mathias, koji je 12. srpnja prekinuo s ECMO terapijom nakon što mu se stanje počelo popravljati, trenutačno nalazi na intenzivnoj njezi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene