Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon napada na željeznice

Šefica njemačke policije uputila upozorenje: "Moramo se pripremiti, osigurati protiv sabotaža i terorizma"

Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser
Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser Foto: INA FASSBENDER / AFP
Nakon napada na plinovod Sjeverni tok i sabotaže na mreži Njemačke željeznice, ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser obećala je u subotu bolju zaštitu ključne infrastrukture u Njemačkoj a predstavnici njemačkih gradova traže bolje informiranje građana u slučaju nestanka struje.

"Ruski agresorski rat protiv Ukrajine predstavlja prekretnicu kad je u pitanju naša unutarnja sigurnost i zato se moramo pripremiti", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Ministrica je objasnila da su nadležne službe već pojačale sigurnosne mjere "tamo gdje je to potrebno". Ona je pritom posebice navela pojačane ophodnje obalne straže u blizini važnih infrastrukturnih objekata.

Faeser je najavila i donošenje zakona koji bi poduzeća, u čijem vlasništvu se nalaze posebno važni infrastrukturni sustavi poput podvodnih vodova, obvezao na više sigurnosne standarde.

"Vlasnici se moraju jače osigurati protiv sabotaža i terorizma ali i prirodnih nepogoda", rekla je Faeser.

Pročitajte i ovo Plinovod Sve više sumnji "Ovo je teška sabotaža": Otkriveni novi detalji o curenju iz plinovoda Sjeverni tok, oglasio se i Kremlj

Pročitajte i ovo Curenje plina u moru Švedska obalna straža Otkriveno i četvrto oštećenje plinovoda Sjeverni tok: Mine su postavljene prije nekoliko godina?

Početkom listopada nepoznati počinitelji su presijecanjem dva voda prekinuli komunikaciju između vlakova zbog čaga je željeznički promet na sjeveru Njemačke bio prekinut na nekoliko sati. Nešto prije je eksplozijama oštećen plinovod Sjeverni tok u Baltiku.

Predsjednik Saveza njemačkih gradova Helmut Dedy je pozvao vladu na pokretanje kampanje koja bi građane bolje pripremila na neočekivane događaje poput većih nestanaka električne energije.

"Blackout je potpuno realni scenarij na koji građani moraju biti spremni", rekao je Dedy. On je zaključio kako je kampanja potrebna jer su građani Njemačke "do sada neiskusni kad su u pitanju krize i katastrofe".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene