Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodna sabotaža

Sjeverni tok 1 i 2 će zauvijek biti neupotrebljivi? "Kritična infrastruktura je potencijalna meta"

Curenje plina iz ruskog plinovoda
Curenje plina iz ruskog plinovoda Foto: Oružane snage Danske
Njemačke sigurnosne agencije pretpostavljaju da će tri cijevi baltičkog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 zauvijek biti neupotrebljive nakon navodnih sabotaža.

Europske zemlje provode hitnu istragu curenja plina iz dva ruska plinovoda koja prolaze ispod Baltičkog mora. Nakon navodnih sabotaža nakon curenja, njemačke sigurnosne agencije pretpostavljaju da će tri cijevi baltičkog plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 zauvijek biti neupotrebljive.

Iz vladinih krugova, doznaje Tagesspiegel, se strahuje da će, ako se cijevi brzo ne poprave, ući puno slane vode i nagrizati cjevovode. Iako plina preko Sjevernog toka 1 nedavno više nije bilo, a Sjeverni tok 2 nije pušten u rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, slučaj otvara nova pitanja o energetskoj sigurnosti u Njemačkoj i Europi. Nakon navodnih napada, cijene prirodnog plina ponovno su porasle.

Curenje plina iz ruskog plinovoda Curenje plina iz ruskog plinovoda (Foto: Oružane snage Danske)

Ministar gospodarstva Robert Habeck je istaknuo opasnost od daljnjih sabotaža. "Naravno, kritična infrastruktura je potencijalna meta", upozorava Habeck. 

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell je u ime 27 država članica kazao da sve dostupne informacije pokazuju da su ta curenja rezultat namjernog čina. "Svaki namjerni poremećaj europske energetske infrastrukture "naići će na snažan i zajednički odgovor", istaknuo je Borrell.

Kako piše Tagesspiegel, američka tajna služba CIA je prije nekoliko tjedana upozorila na moguće napade na plinovode. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je incident potrebno istražiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna utvrđuju se razlozi Plin iz Sjevernog toka 2 curi u Baltičko more, pao tlak i u Sjevernom toku 1

Upitan o tvrdnjama da bi Rusija mogla stajati iza mogućeg napada, Peskov je rekao da su ti potezi prilično predvidljivi i predvidljivo glupi".

Pročitajte i ovo Pavao Vujnovac Percepcija i komunikacija Predviđanja najvećeg uvoznika plina u Hrvatsku: "Cijena bi se trebala spuštati"

"To je veliki problem za nas jer su, prvo, obje linije Sjevernog toka 2 napunjene plinom - cijeli sustav je spreman za pumpanje plina, a plin je jako skup... Sada plin leti u zrak. Zanima li nas to? Ne, izgubili smo rutu za opskrbu plinom u Europu", rekao je Peskov.

Danska strana priopćila je u srijedu da bi se istraga u moru mogla provesti tek za tjedan ili dva zbog sigurnosnih razloga.

Tijek rata možete pratiti >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene