Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako su sve političke stranke u Republici Srpskoj potpuno jedinstvene u odluci da spriječe pokušaj izmjene naziva tog entiteta, bez obzira na odluku koju bi o tome mogao donijeti Ustavni sud BiH.

Galerija


Na Dodikov poticaj predsjednici osam političkih stranaka koje su dio vladajuće koalicije, ali i onih iz oporbe, a zastupljene su parlamentu RS, sastali su se tijekom dana u Banjoj Luci kako bi odlučili kako reagirati na inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) o preispitivanju ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska pred Ustavnim sudom BiH.

Vezani članci Milorad Dodik u posjetu Turskoj Dernek u Turskoj: Milorad Dodik kod Erdogana glazbenicima gurao novčanice u harmoniku Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Dodik će od Vučića tražiti dio cjepiva na poklon: "Ne znamo kad će stići naručeno. To nije pošteno prema BiH i njezinim građanima"

Usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su konstatirali kako je preispitivanje naziva RS protuustavni čin i udar na suverenitet i integriret BiH kako je uspostavljena Daytonskim sporazumom.

Tvrde kako je RS ustavna kategorija pa Ustavni sud u ovom slučaju nema o čemu raspravljati no ako to ipak učini u RS-u će to smatrati flagrantnim kršenjem Daytona te će u tom slučaju sazvati sjednicu entitetskog parlamenta i donijeti "odluku o budućem statusu RS".

"Svi ćemo raditi na tome da zaštitimo RS, njeno ime i status", kazao je Dodik novinarima nakon sastanka dodajući kako je vrlo zadovoljan uspostavljenim jedinstvom političkih stranaka u RS-u.

Oporbeni čelnik Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), izjavio je kako je sada ugrožena ustavna pozicija BiH i Daytonski sporazum kao i ustav RS.

Negativni komentari na inicijativu

"Mi smo spremni da to branimo", kazao je Govedarica koji je ustvrdio kako SDA "izmišlja probleme".

Inicijativa SDA nije naišla na odobravanje ni u diplomatskim krugovima, a nije dobila jasnu potporu niti od drugih političkih stranaka u Federaciji BiH.

Delegacija Europske unije u suglasju sa šefovima misija zemalja-članica EU-a u Bosni i Hercegovini očitovala se izjavom u kojoj su pozvali sve političke stranke da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

"Polarizirajući ultimatumi i potezi, uključujući preispitivanja ustavnog okvira zemlje, neće olakšati uspostavu vlasti u ključnom trenutku za put zemlje ka članstvu u EU-u. Ponovno pozivamo sve političke stranke da se na konstruktivan način angažiraju kako bi osigurale provedbu izbornih rezultata da bi se krenulo naprijed sa prijeko potrebnim reformama", stoji u izjavi.

Inicijativu SDA za promjenu imena RS ranije tijekom dana negativno je komentirao i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko koji je ocijenio kako se time samo bespotrebno komplicira stanje u zemlji i otežavaju pregovori o uspostavi vlasti.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kako je ovo neka vrsta fingiranog sukoba osmišljenog da od njega profitiraju i SDA i Dodikov SNSD.

Naziv je sastavni dio Daytonskog sporazuma

"I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega, na Bh. blok (tri ljevičarske stranke) kako bi morali s njima u vlast 'jer Dodik hoće raspad BiH' a SNSD-u koristi jer ovime 'ubija' i ono malo preostale oporbe u RS, te potpuno 'ubija' priču o NATO putu BiH", izjavio je Komšić za agenciju Patria.

I pravni stručnjaci u BiH uglavnom su skeptični prema inicijativi SDA, uglavnom zbog činjenice da je naziv entiteta RS sastavni dio Daytonskog sporazuma pa ga Ustavni sud ne može osporiti.

Bosanskohercegovački sudac pri Europskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović kazao je za regionalnu televiziju N1 kako "nema šansi" da se realizira inicijativa za izmjenu naziva RS, čak i ukoliko bi slučaj dospio do tog suda.

Dok političari pojačavaju napetosti, Federacija BiH našla se pred financijskim kolapsom jer i dalje nije potvrđen proračun za ovu godinu.

Za bošnjačku stranku SDA, povezivanje imena samo jednog naroda s nazivom Republike Srpske, protivno je ustavu koji jamči ravnopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH. ''Sve se radi protiv onoga što bi trebalo biti primijenjeno u tom entitetu. I mi smo se odlučili da idemo s tom inicijativom i ne znam zbog čega ovolika drama'', kazao je Šefik Džaferović, član predsjedništva BiH

Žele mjesta za Bošnjake i Hrvate

Milorad Dodik ovakav potez SDA vidi kao kršenje Daytonskog sporazuma i put prema osamostaljenju Republike Srpske. ''Ako ste nas htjeli istjerati iz Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku, onda radite najbolji mogući posao. Izvršite ga do kraja'', rekao je Dodik.

Iz SDA žele da se u imenu Republike Srpske nađe mjesta za Bošnjake i Hrvate. '' Zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada po ustavu i zakonu doziraju'', tvrdi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dodik uzvraća istom mjerom. ''Bošnjaci ne žele nikog u Bosni i Hercegovini. Majorizacija i odbacivanje Hrvata, izbor člana predsjedništva bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana predsjedništva, omalovažavanje kantona hrvatskih u Federaciji i nemogućnost da Hrvati adekvatno kao konstitutivni narod sudjeluju u donošenju kvalitetnih odluka na nivou Federacije'', odgovorio je.

Federaciji BiH istovremeno prijeti veliki financijski problem. Proračun nije izglasan, kao ni odluka o privremenom financiranju. Ako se to ne dogodi do kraja mjeseca, upitna je isplata plaća korisnicima proračunskog novca i oko pola milijuna mirovina. (V.V./Hina)