Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sudu

Trumpov bivši odvjetnik priznao da je Kogresu lagao o vezama s Rusima, Trumpov komentar: ''Rekao je to da dobije manju kaznu''

Michael Cohen (Foto: AFP)
Michael Cohen (Foto: AFP) Foto: Afp
Michael Cohen, bivši odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa na federalnom sudu u New Yorku priznao je krivnju zbog lažnih izjava Kongresu o vezama s Rusima.

Mchael Cohen, dugogodišnji osobni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je u četvrtak da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Cohen se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Cohen je rekao na ročištu da je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.

U kolovozu je rekao da se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužitelji u New Yorku.

Njegovo priznavanje krivnje moglo bi ukazivati na to da se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak suradnje s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera.

Događaji od četvrtka najnoviji su preokret u Muellerovoj istrazi o tome je li Trump ili njegov najuži krug suradnika bio u dosluhu s pokušajima Rusije da utječe na ishod predsjedničkih izbora.

Cohen navodno idjeli informacije s posebnim istražiteljem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpovog tornja u Moskvi koji su se, prema tvrdnjama bivšeg Trumpova odvjetnika, nastavili debelo tijekom predsjedničke kampanje.

To proturječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema financijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kada odgovara na pitanja o tome zaštio hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju ponuditi dokaze za svoje tvrdnje, bit će to noćna mora za predsjednika, a mogla postati i pravna pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Meulleru.

Trump je nakon Cohenovog izjašnjavanja na sudu rekao da se ne sjeća kada je odustao od projekta u Moskvi te da je Cohen lagao kako bi dobio manju kaznu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene